Hlavní obsah

Nejstarší viniční sklepy v Praze najdete pod slavnou letenskou restaurací

Novinky, Jiří Benák
Praha

Podzemní prostory pod Letenskými sady v Praze neukrývají jen obecně známý bunkr pod bývalým Stalinovým pomníkem. Jen pár kroků odtud, ukrytý pod slavnou restaurací z Expa 58, se nachází opravdový unikát – renesanční viniční sklepy.

Foto: Jiří Benák

Historické sklepy se nacházejí hned pod slavnou restaurací Expo 58 v Praze na Letné.

Článek

První zmínka o Letním poli (zvaném též Leteň) pochází z roku 1088. Tehdy ji český kníže Vratislav II. daroval vyšehradské kapitule. Za vlády Karla IV. pláň i svahy pod ní pokrývaly vinice.

A o další dvě století později se na území české metropole nacházelo už dva tisíce menších vinic. Právě z této doby pocházejí unikátní viniční sklepy. Patřily ke starému vinnému lisu, který zde roku 1540 založil Jan Kulhánek.

Foto: Jiří Benák

Nejstarší viniční sklepy v Praze pocházejí z roku 1540.

Byť letenské vinice v roce 1860 nahradil park podle návrhu B. Wünschera a J. Braula, sloužila sklepení svému účelu do konce třicátých let 20. století. Dnes, skryté za oprýskanou a posprejovanou kamennou zdí, by je ale hledal jen málokdo. Přitom jde o významnou památku, státem chráněnou od prosince 1964.

Dočkají se rekonstrukce?

Samotný sklep má rozlohu přibližně 400 m2, zaklenutý je původními křížovými klenbami. Na některých částech stropu je ještě patrná omítka. Do přilehlé místnosti se prochází kamenným portálem, do nějž v minulosti necitlivě dozdili ocelový rám. Také podlahy již nejsou původní.

Na Jaderné vinici poprvé sklidili hrozny, vznikne 600 lahví vína

Muži

Několik čerstvých sond zde odhaluje přibližně půlmetrový nános ukrytý pod vrstvou betonu. Nad sklepními prostory se nachází volně otevřená terasa, ze které mají návštěvníci Letné úžasný panoramatický výhled na metropoli – od Karlína až po Pražský hrad.

Foto: Jiří Benák

Přímo nad historickými sklepy je terasa, ze které mají návštěvníci Letné úžasný panoramatický výhled na metropoli.

Nový majitel získal sklepení na začátku letošního roku spolu s ikonickou budovou bývalé restaurace československého pavilonu na mezinárodní výstavě Expo 58 v Bruselu.

Na kamenná vína z Velkých Němčic nepospíchají, tradice se dědí stovky let

Muži

V té před pár dny otevřel veřejnosti novou výstavní síň umělecké galerie Adolf Loos Apartment And Gallery. Nakonec i těmto historickým prostorám by slušelo podobné využití. Jak a kdy se ale majitel pustí do nutné opravy pod dohledem pražských památkářů, se snad dozvíme v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám