Hlavní obsah

Nejmenší vězení světa má jen dvě cely. Dodnes se používá

Novinky, mšv

Alcatraz je zřejmě nejznámější vězení, komplex na Rikers Islandu v New Yorku zase největší. A pravděpodobně nejmenší vězení stojí na Sarku, drobném ostrůvku, jenž je součástí Normanských ostrovů mezi Francií a Velkou Británií. Má jen dvě cely bez oken, které dělí úzká chodbička. A vězení je dodnes v provozu, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Vězení funguje od roku 1856.

Článek

Drobný a nenápadný domek byl vybudován v roce 1856 a coby věznice byl určen jen ke krátkým několikadenním trestům. Pokud bylo potřeba hříšníkům dopřát delší pobyt za mřížemi, odvezli je na sousední ostrov Guernsey. Sark, který dnes obývá asi 500 lidí, zkrátka větší vězení nepotřeboval.

V Birminghamu zpřístupní věznici, kde seděli členové Peaky Blinders

Cestování

Jednou z prvních vězenkyň měla být mladá dívka, která své paní ukradla kapesníček. Tmy v cele bez oken se bála natolik, že jí dozorci umožnili odpykat si třídenní trest na chodbě, kam ji chodila navštěvovat jistá místní žena a obě společně pletly.

Zaplaven kriminalitou

Skromné a malé cely ukrývají jen jednoduchou dřevěnou postel s matracemi. A i když vězení dodnes funguje, poslední vážný zločin se na ostrově Sark odehrál v roce 1990, kdy z Francie připlul jistý jaderný fyzik André Gardes. S poloautomatickou zbraní v ruce tvrdil, že je Sark nyní pod jeho správou. O den později byl zatčen, když ho potkal jeden z místních policistů a uštědřil mu pořádnou ránu.

Foto: Profimedia.cz

Interiér cel je skromný.

Asistent místního konstábla nicméně loni uvedl, že ostrůvek je kriminálníky doslova zaplaven. Mezi zločiny jsou třeba násilí či řízení pod vlivem alkoholu. Ale nikoli v autech, ta jsou totiž na Sarku zakázána a koneckonců nejsou s rozlohou ostrůvku necelých 5,5 kilometru čtverečních ani dvakrát potřebná. Jezdit se dá na traktorech, koňských povozech a starší lidé mohou využít elektro bugin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám