Hlavní obsah

V Birminghamu zpřístupní věznici, kde seděli členové Peaky Blinders

Novinky, mšv

Fanoušci populárního seriálu Peaky Blinders budou mít nové poutní místo. V anglickém Birminghamu se turistům zpřístupní věznice, v níž pobývalo několik členů nechvalně proslulého gangu stejného jména. Návštěvníci v expozici najdou také největší sbírku vězeňských portrétů ve Velké Británii, píše server Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Veřejnosti se poprvé otevírá viktoriánské vězení v Birminghamu. Kdysi v něm seděli členové gangu Peaky BindersVideo: AP

 
Článek

Viktoriánská věznice Steelhouse Lane fungovala od konce 19. století až do roku 2016. V minulosti se sice nárazově otevírala veřejnosti, ale teprve od příštího roku bude coby muzeum přístupná permanentně. Zajímavá je pro turisty zejména tím, že tu za mřížemi strávili pobyt někteří členové gangu Peaky Blinders, na jehož motivy vznikl stejnojmenný britský seriál.

Alcatraz bez turistů: Nahlédněte do cely, kde si Al Capone odpykával trest

Cestování

Návštěvníci se budou moci projít ve stopách známých kriminálníků, kteří v Birminghamu operovali od konce 19. století a po první světové válce. Gang s přísnou hierarchií i charakteristickým dress codem se zaměřoval zejména na krádeže, vydírání, ale i zmanipulované sázky.

Zřejmě nejstarší sbírka světa

Uvnitř věznice si budou moci turisté prohlédnout cely či výslechové místnosti, projdou se také tunelem, který budovu spojoval se soudem. Dalším z lákadel má být i skutečně rozsáhlá sbírka portrétních fotografií zločinců, takzvaných mugshotů, která je údajně i tou vůbec nejstarší svého druhu na světě.

Foto: Profimedia.cz

V minulosti se budova několikrát nárazově otevřela. Permanentní expozici dostane od příštího roku.

„Jde o pozdně viktoriánskou budovu, ve které sedělo mnoho notoricky známých zločinců. Lidé se často ptají, zda je Peaky Blinders skutečný gang. Je a jeho členové ublížili mnoha lidem ve městě, takže se snažíme jejich zločiny neglorifikovat,“ řekl inspektor Steve Rice, který pracuje v projektu West Midlands Police Heritage, jenž má zachovat místní kriminalistické dědictví. „Chceme lidem podat fakta,“ dodal na adresu birminghamského gangu.

Cílem muzea je návštěvníkům rovněž ukázat, jak se vyvíjela práce policie a dějiny kriminalistiky. K vidění budou staré uniformy, helmy, ale i pouta.

Foto: Profimedia.cz

Věznice byla chodbou spojena také s budovou soudu. Mnozí si do ní šli vyslechnout rozsudek smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám