Hlavní obsah

Nejkratší ulicí světa projdete během vteřiny. Měří jen dva metry

Novinky, Michael Švarc

Tři standardně dlouhé kroky a jste na jejím konci. Nejkratší ulici na světě mají ve skotském městečku Wick. Měří přesně 2,06 metru a nachází se na ní jediná budova, respektive vchod do hotelu Mackays. Běžně by takový nenápadný růžek za ulici asi považován nebyl, na konci 19. století ale městská rada rozhodla zkrátka jinak.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 2006 je ulice zapsána v Guinnessově knize rekordů.

Článek

Ulici Ebenezer Place dala vzniknout právě budova, v níž se dnes nachází hotel Mackays, uvádí server Daily Mail. V roce 1883 ji nechal postavit jistý bohatý muž Alexander Sinclair, když se vrátil z Ameriky zpět do Skotska. Městská rada mu tehdy uložila povinnost, aby roh domu nějak pojmenoval, protože ho považovala za ulici.

Od roku 1887 se tak o 2,06 metru dlouhé, či spíše krátké uličce začalo hovořit jako asi o té nejkratší na světě. Její jedinečné prvenství ale teprve v roce 2006 potvrdil výbor Guinnessovy knihy rekordů. A přeměřit Ebenezer Place nezabralo nijak mnoho času.

Podle spolumajitelky hotelu Ellie Lamontové do jejich zařízení běžně míří hosté z celého světa, které krátká ulice přitahuje. „Někteří o ní nejprve nevědí a pak je fascinuje. Jiní o ní sice vědí, ale stejně nemohou uvěřit, že měří pouhé dva metry,“ tvrdí Lamontová s tím, že do hotelu občas někdo zabloudí, aby se na přesnou polohu Ebenezer Place zeptal.

Do Wicku to není z velkých skotských měst úplně blízko. Nachází se takřka na samém severu země v regionu Highland. Další místní zajímavostí je pak třeba palírna whisky Pulteney nebo nedaleká zřícenina hradu Sinclair.

Nejmenší hotel světa mají v Německu. Na šířku má sotva dva a půl metru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám