Hlavní obsah

Nejkratší cyklopruh světa měří jen dva a půl metru, ale stál tisíce liber

Obyvatelé britského Birminghamu kritizují radnici za novinku, která v ulicích vznikla. Je jí silniční pruh pro bicykly, který má cyklistům údajně usnadnit cestu po městě při sportovních Hrách Commonwealthu. Podle serveru Newsweek stál tisíce liber z peněz daňových poplatníků, měří přitom pouhých 2,5 metru. Zdolat ho trvá asi sekundu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pruh, jenž si vysloužil přezdívku nejkratší cyklopruh světa, navádí jezdce, aby odbočili vlevo. Tedy na chodník. Obyvatelé města proto s kritikou na adresu radnice, která v jejích očích zcela zbytečně vyhodila peníze, nešetří.

„Je to směšné. Nevím, jestli je horší, že je pruh dlouhý jen něco přes dva metry, nebo to, že cyklisty navádí na chodník, kde se budou pohybovat lidé,“ uvedl místní obyvatel Ryan Evans. „Nejenže je to úplně zbytečné, ale ještě je to plýtvání penězi daňových poplatníků,“ doplnil muž s tím, že město by se mělo prezentovat pořádáním Her Commonwealthu, ale takto se pozornost upíná nechtěným směrem.

„Jsem zmatený. Jezdím na kole do práce každý den a vždy jsem měl za to, že bychom mohli mít lepší cyklopruhy, ale ne tohle. Jak sakra tenhle nejkratší cyklopruh na světě někomu pomůže?“ opřel se do radnice další z místních obyvatel Graham Robertson.

Jde jen o značení, brání se radnice

Birminghamská radnice se nicméně brání a tvrdí, že nejde o cyklopruh, ale o pouhé značení či navedení cyklistů, aby opustili vozovku a sesedli z kola. „Různé trasy tramvajových tratí na přilehlé křižovatce znamenají, že pro cyklisty, kteří zůstanou v sedle, není bezpečné projet,“ vysvětlila radnice.

Doplnila také, že tato čerstvě vyasfaltovaná silnice ještě ani není hotová, a proto otevřená k používání. Projekt tedy dozná ještě dodatečných úprav.

Vzali si kola a za 24 dnů objeli celé Česko

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám