Hlavní obsah

Nejhorší novodobí vandalové napříč kontinenty

Novinky, Taťána Marenčíková

Italský designér Ettore Sottsass kdysi řekl, že cestováním člověk přestavuje sám sebe. A cesty jsou opravdu neocenitelným zdrojem zážitků, vědomostí a zkušeností. Pro některé jsou ale bohužel i příležitostí k vandalismu. Ne všechny kulturní „zločiny“ však padají na hlavu turistům. Občas své národní bohatství ničí i místní. Kdo kde napáchal ve 21. století nejhorší škody a proč?

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Fin, který utrhl kus ucha soše na Velikonočním ostrově

Monolitické kamenné sochy moai proslavily Velikonoční ostrov po celém světě. Sochy přestály staletí plná přírodních katastrof. Jedna ze soch tvořící uskupení Ahu Nau Nau však bez úhony nezvládla návštěvu Marka Kuljua. Tamní žena jej 23. března roku 2008 zahlédla, jak prchá z pláže Anakena s kusem ušního boltce.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jedné ze soch na pláž Anakena utrhl Kulja kus ušního boltce.

Proč něco takového udělal, je snad ještě větší záhadou, než jak byly sochy moai přepravovány a proč byly vyráběny. Šestadvacetiletému Finovi, který byl usvědčen díky svým tetováním, hrozil sedmiletý pobyt ve vězení, ale nakonec vyvázl jen s pokutou okolo 400 tisíc korun a tříletým zákazem návratu na ostrov.

„Hlavy z Velikonočního ostrova“ začaly být po této události lépe hlídány a turisté se k nim již preventivně nesmějí příliš přibližovat. Marka Kuljua tak už více než dekádu proklínají nejen fotografové napříč kontinenty.

2. Portugalec, který shodil sochu při pořizování selfie

A zase ta selfie! Touha vyblejsknout se v bezprostřední blízkosti s jedním z portugalských monarchů historie se 3. května roku 2016 nevyplatila 24letému návštěvníkovi Lisabonu. Nejvíce ale na jeho vandalství doplatila 126letá socha Sebastiána I. Portugalského.

Foto: Profimedia.cz

Lovec selfie v Lisabonu zničil 126 let starou sochu.

Vandal si ji zřejmě spletl s horou a pokoušel se na ni vyšplhat. Socha v důsledku toho spadla z podstavce a roztříštila se na kusy. Zaskočený ničitel se z místa činu pokusil zmizet, ale byl zadržen policií. Podle CNN se jednalo o Portugalce a měla proti němu být vznesena příslušná obvinění.

3. Otec se synem, kteří unesli novorozeného bizona

Stávají se i případy, kdy se lidé zjevných hloupostí dopouštějí z neznalosti. To je případ otce a syna, popsaných jen jako „mezinárodní cestovatelé”, kteří 9. května 2019 v Yellowstonském národním parku unesli tele bizona od jeho stáda. Turisté měli dojem, že se v teplotě kolem čtyř stupňů Celsia třese zimou, a proto jej naložili do auta a odvezli správcům parku. Událost se neobešla beze svědků, kteří pachatelům rozmlouvali manipulaci s teletem, otec se synem si prý však nedali říct.

Novorozené tele, které bylo na panující podmínky přírodou dobře vybaveno, muselo být v důsledku tohoto nesmyslného činu utraceno. Matka jej totiž po manipulaci lidí po návratu ke stádu odmítla. Turisté měli na místě dostat pokutu asi 2500 korun za porušení pravidel parku.

4. Polák, který pomaloval Rothkův obraz

Krátký proces učinili ve Spojeném království s bývalým studentem umění Wlodzimierzem Umaniecem, známým též jako Vladimir Umanets. Muž, který nakráčel do galerie Tate Modern a štětcem namočeným v černé barvě napsal na obraz Marka Rothka své jméno a slogan „uměleckého směru yellowism“, vyfasoval dva roky ve vězení natvrdo. Na svobodu se dostal po roce a půl, přesto měl dost času se nad svým činem zamyslet. Nakonec přece jen lakonicky uznal, že udělal chybu, když se rozhodl počmárat jeden z nejznámějších obrazů představitele abstraktního expresionismu v hodnotě bezmála 150 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Takto se Wlodzimierz Umaniec vyřádil na Rothkově díle Black on Maroon.

K incidentu došlo 7. října roku 2012. Umaniec se po svém zatčení snažil obhajovat tím, že akt byl uměleckým počinem a přirovnával se ke konceptuálnímu umělci po vzoru Marcela Duchampa, soudce tím ale zjevně nedojal. Náročná restaurace jedinečného díla trvala dlouhých 18 měsíců.

5. Američan, který ulomil prst 600 let staré soše

Další bezejmenný hříšník, u něhož je znám pouze fakt, že pocházel z Connecticutu, nejednal schválně, ale škody napáchal i tak dost. Většina lidí si do muzea chodí exponáty prohlížet, popřípadě fotit, je-li to dovoleno.

Američan, který v srpnu roku 2013 navštívil Florencii spolu s manželkou, ale dostal chuť porovnat prsty letité sochy se svými. Obětí jeho srovnávacích aktivit se stala socha Panny Marie v Museu dell´Opera del Duomo. A stálo ji to malíček na pravé ruce. Ostraha muzea si sice podivného počínání turisty všimla, než ale stihla zasáhnout, nebohá Matka Boží byla devítiprstá.

Foto: Profimedia.cz

Takto socha dopadla po nepovedeném poměřování.

Sochu vytvořil italský umělec Florentine Giovanni d'Ambrogio ve 14. či 15. století. Ulomený prst byl však o něco mladší, byl totiž přidělán později. V tomto případě se vysoce zahanbený pachatel promptně omluvil a vzhledem k zázemí muzea ve formě kvalitních restaurátorů proti němu nebyla vznesena žádná obvinění. Možná pomohl i fakt, že socha byla v minulosti poškozena již několikrát.

6. Kolosální vandalové

Dva Brazilci se roku 14. ledna roku 2017 rozhodli, že otevírací hodiny římského Kolosea nejsou dostatečně uspokojivé, a v brzkých ranních hodinách se pokusili přelézt bránu. Poté, co si jeden z nich zlomil pánev, a ani druhý neušel zranění, byli ještě k tomu navíc zatčeni.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Koloseum získává nové šrámy snad každoročně.

Zdaleka nešlo o ojedinělou událost. Už v listopadu roku 2014 se 42letý ruský turista pokusil vyrýt svoje jméno do jedné z cihlových zdí světoznámé památky. Stihl však napsat pouze písmeno K a poté byl zadržen policií. I jediné písmeno ho ale vyšlo pořádně draho. CNN k incidentu výstižně napsalo, že cena za to být hloupý turista byla právě stanovena. Rus dostal pokutu ve výši asi půl milionu korun.

Nebyl navíc prvním návštěvníkem, který se roku 2014 rozhodl takto poškodit více než 2000 let starou památku. A bohužel ani posledním. Dalšími ničiteli daného roku byli Australané, Bulhar a Kanaďan. A od té doby se to ještě několikrát opakovalo.

7. Chlapec z Tchaj-wanu, který pěstí prorazil olejomalbu

Ani stopa špatných úmyslů, ale pouhá chvíle nepozornosti stála za poškozením dalšího uměleckého díla v srpnu roku 2015. Incident se přihodil 12letému chlapci z Tchaj-wanu, který po kolizi s bezpečnostní zábranou chránící dílo v muzeu ztratil rovnováhu a omylem rukou prorazil 350 let starou olejomalbu. Květiny, dílo vytvořené v 17. století italským barokním malířem Paolem Poporou, v sobě měly díru po pěsti.

K incidentu došlo v centru umění Huashan 1914 v Tchaj-peji. Jednalo se o výstavu soukromé sbírky a dílo v ceně zhruba 34 milionů korun bylo naštěstí dobře pojištěno. Chlapec i jeho zákonní zástupci tak vyvázli bez trestu. Jeden z organizátorů výstavy si pouze pohrával s myšlenkou angažovat chlapce na jeden den jako dobrovolníka. Doživotním „trestem“ zůstává fakt, že celá událost byla zachycena bezpečnostní kamerou. Svou chybu si tak může neustále připomínat.

8. Velká tkaničková nehoda

Podobně nešťastná událost se přihodila už v lednu roku 2006. Že je pořádné zavazování tkaniček důležité, se děti učí už v raném věku. Snad na to Nick Flynn na chvíli zapomněl, možná měl prostě některé z módních bot, jejichž tkaničky se neustále rozvazují nebo prostě jen zasáhla smůla.

Při návštěvě Fitzwilliamova muzea v Cambridgi se mu tkanička rozvázala a poté, co si ji přišlápl, spadl ze schodů přímo na vzácné vázy z říše Čchin. Že skončily na kusy, snad ani netřeba dodávat. Flynn se později k incidentu vyjádřil. Podle Guardianu při pádu věděl, že narazí do jedné z váz, čemuž nedokázal zabránit, ale nenapadlo jej, že váza při pádu shodí i další dvě. Hříšník se omluvil a skutečnost, že po pádu ze schodů na mramorový parapet mezi vázy, které se roztříštily na stovky ostrých kousků, zůstal zcela nezraněn, označil za zázrak.

Foto: Profimedia.cz

Vzácné vázy z říše Čchin s restaurátorkou Penny Bendallovou, která je po incidentu dávala půl roku dohromady.

Muzeum, které přišlo o exponáty za bezmála tři miliony korun, bylo nejspíš jiného názoru, protože Flynnovi byl krátkodobě zakázán vstup. V dubnu téhož roku byl následně zatčen, než se prošetřilo, že nešlo o úmysl. Událost byla totiž silně medializovaná a autority došly k názoru, že mohl celou událost naaranžovat kvůli vlastnímu zviditelnění. Pro The Guardian později promluvil o svém zatčení, ke kterému došlo v brzkých ranních hodinách za asistence 25 policistů v neprůstřelných vestách.

Náhrada škody nakonec po Flynnovi nebyla požadována. Slepení váz trvalo šest měsíců a jen sbírání úlomků po chodbách muzea zabralo dva a půl dne. Osvobozený nešťastník na závěr dodal, že muzeum by mu mělo vlastně poděkovat, protože mu zvýšil návštěvnost a lidé se chodí dívat i jen na schodiště, kde k události došlo.

9. Belgičané, kteří jezdili po Atakamském obrovi

Je tomu zhruba rok, kdy se jeden Belgičan a dva další hříšníci s belgickým a chilským občanstvím v terénním vozidle vydali cestou necestou přímo přes Atakamského obra, ceněný petroglyf datující se do 10. století. Obrazec lidské figury, dosahující velikosti 119 metrů, byl nenávratně poničen. Vandaly zachytily kamery a turistům hrozily až tři roky ve vězení a pokuta ve výši téměř 126 milionů korun. Nakonec byli odsouzeni „jen” ke třem letům vězení a pokutě v přepočtu přes 200 tisíc korun každý.

Foto: Profimedia.cz

Petroglyf z 10. století byl poničen terénním vozidlem belgických turistů.

Obr, ležící v poušti asi 1800 kilometrů severně od hlavního města Santiago, znázorňuje boha deště a býval využíván též jako astronomický kalendář. Petroglyf by po destruktivním činu potřeboval opravu, která by však vyšla na více než 340 milionů korun.

10. Turisté, kteří nejen pokáleli Machu Picchu

Francouzka, Brazilec, tři Argentinci a jeden Chilan. To jsou fekální hříšníci, kteří se v polovině letošního ledna rozhodli znesvětit posvátný Chrám Slunce v předkolumbovském inckém městě v peruánských Andách. Poškodili navíc i kus kamenné zdi v turisticky nepřístupné části chrámu.

Foto: Profimedia.cz

Zatčení hříšnici několika národností

Oblast okolo Machu Picchu byla prohlášena historickou památkou Peru už v roce 1971. Světový památkový fond zařadil historické ruiny na seznam 100 nejvíce ohrožených památek na světě v roce 2008. A Peruánci neberou podobné hloupé ani destruktivní nápady ve spojení s národní chloubou na lehkou váhu. Turisté byli po činu zadrženi a hrozí jim minimálně čtyři roky vězení.

Anketa

Kdo je podle vás nejhorší usvědčený vandal 21. století?
Fin, který moai utrhl kus ušního boltce
4,1 %
Portugalec, který lezl na sochu a roztříštil ji
9,5 %
Rodina, která unesla bizoní mládě
38 %
Polák, který popsal ceněného Rothka
4,5 %
Američan, který ulomil prst Marii
1,3 %
Ničitelé Kolosea
1,5 %
Mladý Tchaj-wanec, jehož pěst prorazila Květiny
0,9 %
Tkaničkový rozbíječ váz
1,2 %
Přejížděči obra
22,8 %
Turisté kálející na incké ruiny
16,2 %
Celkem hlasovalo 3708 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám