Hlavní obsah

Kaple portugalského kostela je posetá kostmi tisícovky mnichů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvenčí působí portugalský kostel Igreja do Carmo ve Faru docela normálně. Uvnitř ale ukrývá strašidelnou kapli, celou posetou lidskými ostatky. Ty náleží tisícovce karmelitánských mnichů, kteří byli exhumováni z přeplněného městského hřbitova. S trochou černého humoru by se dalo říct, že jsou teď bohu stejně blízko, jako byli za života.

Foto: Profimedia.cz

Kosti mnichů byly exhumovány v 19. století.

Článek

„Zastavte se a přemýšlejte o osudu, který vás čeká,“ říká nápis nad vstupem do dekadentního svatostánku. Pokud jste nadšenci do temné turistiky a fascinují vás kutnohorská kostnice nebo kapucínské krypty v Římě, je pro vás Capela dos Ossos, neboli kostěná kaple, nutnou zastávkou. Kromě podlahy zdobí lidské ostatky každý centimetr zdi a stropu, je z nich vytvořen i malý oltář.

Kosti náleží celkem 1250 mnichům, kteří dříve ve městě žili. Místní hřbitov už ale nedokázal pojmout vzrůstající množství těl, a tak byly v 19. století ostatky exhumovány. Lebky mnichů teď shlížejí na příchozí návštěvníky jako připomínka pomíjivosti lidského života.

Foto: Profimedia.cz

Kostnice nejsou v Evropě ničím neobvyklým.

Přestože působí atrakce morbidně, aranžování kostí do geometrických obrazců bylo v katolické Evropě docela běžnou praxí. Podobná místa byste kromě Kutné Hory našli i v Paříži, Miláně, Hallstattu, Kolíně nad Rýnem, několik v Anglii, a v Portugalsku mají další třeba v Évoře.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Igreja do Carmo působí zvenčí úplně běžně.

Pokud však u moře, kde se Faro nachází, dáváte přednost něčemu pozitivnějšímu, navštívit můžete jen samotný barokní kostel. Stojí několik minut chůze od přístavu a ukrývá krásný interiér se spoustou vyřezávaných dřevěných prvků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám