Hlavní obsah

Turista ryl do zdi Kolosea, zaplatí tučnou pokutu

Novinky, fis

Arogantní neúctu k historické hodnotě antické památky projevil minulý týden ruský turista, když do zdi římského Kolosea začal rýt své iniciály. Částečně se mu vandalismus zdařil, ochranka si ho všimla až po vyrytí prvního písmena. Muž kromě zaplacení nemalé pokuty dostal i další trest.

Článek

Těžko říct, co vedlo dvaačtyřicetiletého turistu k vandalismu v tak významné památce, jakou je téměř 2000 let staré Koloseum v centru italské metropole. V nestřeženém okamžiku začal ostrým kamenem vrývat do zdi Kolosea své iniciály.

V momentě, kdy dopsal písmeno „K“, vysoké asi 25 centimetrů, neukázněného návštěvníka zastavili v jeho počínání hlídači. Muž dostal pokutu 20 000 eur, tedy více než 550 000 korun, a také podmíněný trest odnětí svobody na čtyři roky. Škoda, kterou způsobil, je ovšem nevyčíslitelná.

Toto byl v letošním roce v Koloseu v pořadí pátý případ vandalismu. Ruského turistu předcházeli otec se synem z Austrálie, brazilský mladík a návštěvník z Kanady.

Přestože amfiteátr ročně navštíví okolo šesti miliónů turistů, vandalů se mezi nimi najde vždy jen minimum. Ředitelka Kolosea Rossela Reaová proto podle britského deníku Telegraph ani po tomto incidentu nezvažuje posílení ostrahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám