Hlavní obsah

Nejkrásnější vodopády České republiky aneb Několik tipů na hezký výlet do přírody

Novinky, Lubomír Popovič

Jen máloco vyčistí hlavu tak dokonale jako procházka hezkou přírodou. A když vám cestou navíc dělá kulisu šumění bystřin a vodopádů, je to dokonalá relaxace na čerstvém vzduchu. Máme pro vás proto několik tipů na místa, která stojí za to navštívit.

Foto: Profimedia.cz

Rešovské vodopády

Článek

1. Rešovské vodopády: poklad Nízkého Jeseníku

Skromná říčka Huntava vyčarovala 9 kilometrů od města Rýmařov na svém horním toku přírodní klenot: krásnou šumící a bublající kaskádu, která je právem i národní památkou.

Čeká vás romantický výlet malebným kaňonem, pod korunami smíšeného lesa plného kapradin, mechů a další zeleně – těšte se na vzduch voňavý a svěží jako po bouřce.

Společnost vám během výšlapu bude možná dělat i kriticky ohrožený „bělásek“ jasoň dymnivkový – prostředí národní přírodní rezervace mu vyhovuje, stejně jako třeba černým čápům, výrovi Bubo bubo nebo plchům.

Foto: Profimedia.cz

Na vyhlídku nad vodopády se dostanete díky dřevěným schůdkům a lávkám.

V Jeseníkách objevili vzácného brouka

Domácí

2. Vodopády Bílé Opavy

Milovníci vodopádů by v Jeseníkách neměli opomenout Naučnou stezku Bílá Opava. Začíná v lázních Karlova Studánka a vede krásnou přírodou až k chatě Barborka, ze které to můžete vzít až na Praděd.

Stezka je dlouhá celkem 6 km, prochází jedinečnými staletými pralesy a čítá 13 zastavení u informačních cedulí, na kterých se dozvíte nejdůležitější informace o této překrásné přírodní rezervaci.

Cestou budete zdolávat žebříky, lávky i strmé výstupy a sestupy. Není to tedy výlet pro kočárky ani turisty s pohybovým omezením. V zimě je naučná stezka většinou neprůchodná.

Foto: Profimedia.cz

Naučná stezka Bílá Opava je se svými vodopády jednou z mnoha krás Jeseníků.

Lázeňská Karlova Studánka: Místo, kde baví svět

Tipy na výlety

3. Mumlavské vodopády v Krkonoších

Kilometr od Harrachova se řítí korytem vyhloubeným v žule dravá řeka Mumlava. Její vodopád je impozantní v létě i v zimě a jeho snadná dostupnost z něj činí nejnavštěvovanější vodopád u nás.

Na řece se tvoří několik peřejí. Nejzajímavější je pasáž pod Mumlavskou boudou – Mumlavský vodopád. Ten si „zahrál“ i v několika filmech, např. Svatební cesta do Jiljí nebo Akumulátor 1.

Foto: Profimedia.cz

Mumlavský vodopád patří u nás k těm nejznámějším.

V Krkonoších sází na naučné stezky

Cestování

4. Pančavský vodopád

Impozantní podívanou nabízí Pančavský vodopád v Labském dole, při návštěvě Krkonoš si tedy nenechte ujít ani tento přírodní skvost. Se svou výškou 148 metrů patří k nejvyšším nejen u nás, ale i v Evropě.

Bohužel má jednu vadu na kráse: kromě jarního tání a silných dešťů není příliš vodnatý. Navíc celý ho lze pozorovat pouze z turistické stezky na dně dolu, v období sucha ho tak nemusíte ani postřehnout.

Foto: Profimedia.cz

Pančavský vodopád patří k nejvyšším nejen u nás, ale i v Evropě.

České národní parky jsou ztělesněním krásné přírody. Co nabízejí?

Cestování

5. Bučací vodopády v Beskydech

Jedny z největších kaskádovitých vodopádů moravské a slezské části Karpat najdete v přírodní rezervaci Bučací potok. Nacházejí se v bukovém lese, takže vás čeká výlet plný klidu a krásné beskydské přírody.

Kromě vodopádů zde můžete obdivovat ohrožené druhy rostlin (oměj tuhý moravský, kamzičník rakouský, mléčivec alpský atd.) a o výjimečnosti tohoto místa svědčí i to, že se zde vyskytují i šelmy jako medvěd, rys a občas i vlk.

Foto: Profimedia.cz

V přírodní rezervaci Bučací potok se skrývají krásné kaskádovité vodopády.

Znovuzrozený Libušín poprvé přivítal návštěvníky. O prohlídky je obrovský zájem

Tipy na výlety

6. Bílá strž – největší šumavský vodopád

Nejvyšší vodopád na české straně Šumavy, to je vodopád Bílá strž, jehož kaskády mají celkovou výšku zhruba 13 metrů.

Přímo nad samotným vodopádem byla zbudována vyhlídková terasa, která turistům umožňuje ničím nerušený pohled na tento kouzelný výjev. K samotnému vodopádu se nesmí – snahou je totiž chránit původní podobu této působivé lokality.

Foto: archiv NP Šumava

Vodopád Bílá strž

Do zapadlé části Šumavy za dávnými tajemstvími

Tipy na výlety

7. Vodopády v Jizerských horách

Jizerské hory nabízejí celou řadu lákavých cílů – kromě skal a krásných výhledů jsou to také horské bystřiny a vodopády, kterých je zde několik.

Od přehrady Souš do Desné tvoří Černá Desná tři překrásné vodopády a kaskády, táhnoucí se několik set metrů. Na severní straně Jizerek jsou pak zajímavé vodopády Štolpišské a na Černém potoce.

Foto: Archiv Libereckého kraje

Jeden z lesních vodopádů na říčce Černá Desná

Rašeliniště v Jizerských horách by mělo přestat vysychat

Cestování

8. Adršpašské vodopády

Adršpach patří mezi turisticky atraktivní oblasti, které už v dobách minulých navštívily mnohé známé osobnosti. Mezi slavnými návštěvníky skalního města najdeme pruskou královna Luisu, polského krále Friedricha Augusta či císaře Karla a Josefa II.

Scenérii tajemných pískovcových kuželů můžete poznat i v řadě českých pohádek, které se zde natáčely. A vodopády jsou tady hned dva: Malý měří necelé čtyři metry a pohled na něj si vychutnáte z vyhlídkového altánku. Velký vodopád padá ze 16 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako Velký Adršpašský vodopád patří i ten Malý k velkým atrakcím Adršpašských skal.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

9. Nýznerovské vodopády

Nýznerovské vodopády na Stříbrném potoce leží v Rychlebských horách poblíž obce Žulová. Nejlépe se sem dostanete po lesní silničce z Nýznerova. Na konci údolí je parkoviště s altánem a pramenem vody, za návštěvu pak stojí i necelých 20 km vzdálená legendární secesní Tančírna v Račím údolí.

Vodopády a vodní kaskády Stříbrného potoka tu překonávají několik skalních prahů. Dívat se na ně můžete shora z mostu i přímo ze břehu, kam vás dovedou strmé stezičky i kamenné schody.

Foto: Profimedia.cz

Nýznerovské vodopády najdete v Rychlebských horách na Stříbrném potoce.

Tipy na víkend: Vystoupejte na Smrk, poslechněte si známé filmové melodie

Cestování

10. Pulčínské ledopády na Valašsku

V zimě vás svou krásou okouzlí „ledopády“ ukryté uprostřed Pulčínských skal na Valašsku. Najdete je ve skalním kaňonu po překonání více než dvoukilometrové trasy z osady Pulčín.

Ledopády leží ve vzácné přírodní rezervaci a zaujmou svým zbarvením s odstíny žluté, oranžové až hnědé barvy. To je způsobeno mikroskopickou sněžnou řasou, která žije v ledu.

Foto: Profimedia.cz

Pulčínské skály na Valašsku ukrývají přírodní skvost, ledové vodopády.

Jak velký je rozdíl v kvalitě vzduchu v domácnosti, v lese a u vodopádů?

Komerční články

Reklama

Výběr článků

Načítám