Hlavní obsah

Nejen Pompeje. Zkáze neuniklo ani méně známé Herculaneum

Novinky, mšv

Zapomeňte na rušné Pompeje. Město zničené při erupci sopky Vesuv má jen o kousek vedle méně profláknutého sourozence. Je jím Herculaneum, které bylo pohřbeno hlouběji, a i dnes stále vyjevuje svá tajemství. Nedávno v něm také otevřeli jeden z nejvýznamnějších domů, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden z domů v Herculaneu pohřbený po staletí pod nánosy popela se otevřel veřejnostiVideo: AP

 
Článek

Stejně jako Pompeje, tak i Herculaneum bylo zničeno v roce 79 našeho letopočtu při erupci, která si vyžádala nejméně dva tisíce lidských životů. Silná vrstva sopečného popelu místo dobře zakonzervovala a pro budoucí generace tak zachovala svědectví o životě v antice. Přesto Herculaneum zdaleka nenavštěvuje tolik lidí, jako Pompeje.

Teď by se karta mohla obrátit, protože ve městě veřejnosti zpřístupnili jeden z nejhodnotnějších domů, který byl po staletí pohřben pod nánosem sopečného popela. House of Bicentenary, což by se dalo přeložit jako dvousetletý dům, byl poprvé objeven až v roce 1938, což bylo přesně po dvou stoletích od prvních vykopávek v Herculaneu. Šlo o sídlo vznešené rodiny, zdobené množstvím nástěnných maleb.

Stále ukrývá tajemství

Po mnohaleté rekonstrukci si ho mohou návštěvníci prohlédnout. „Navrátit ho místní komunitě, návštěvníkům, ale i výzkumníkům, je podstatou toho, jak bychom se měli starat o kulturní dědictví a přisoudit mu roli v dnešní společnost,“ vysvětluje význam otevření domu šéfka restaurátorského projektu Jane Thompsonová. Nástěnné malby a mozaiky podávají svědectví o tom, jak se v Herculaneu žilo před ničivým výbuchem.

Foto: Profimedia.cz

Pozůstatky Herculanea byly dlouho pohřbeny pod silnou vrstvou sopečného popela.

„V době výbuchu se sem přivalil pyroklastický proud (žhavé mračno sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela), který vše zakryl. A ve stejnou chvíli destabilizoval zdi,“ vysvětluje restaurátorka z Getty Conservation Institute Leslie Rainerová. „Dům v roce 1938 objevil archeolog Amedeo Maiuri. A v těchto místnostech byly nalezeny nejcennější dekorativní malby. Jsou nádherné a velmi sofistikované,“ doplňuje.

Jelikož bylo Herculaneum pohřbeno mnohem hlouběji než Pompeje, stále ukrývá množství tajemství. A archeologové a restaurátoři se proto těší ze všeho, co naleznou. „Je to velmi fascinující práce, a pracovat na takových malbách je unikátní zkušeností pro každého konzervátora z celého světa,“ tvrdí Marc Ethans.

Pompeje mají problém. Návštěvníci v nich kradou dlažbu

Cestování

Archeologové mají radost, že se v domu zachovalo i takzvané tablinum, vstupní atrium, kde byli přijímáni hosté. „Jde o veřejnou část domu, kde návštěvníky vítal pán domu,“ vysvětluje Domenico Camardo.

Dům si nyní mohou turisté prohlédnout z bezprostřední blízkosti, včetně jeho pozoruhodných maleb. Mají navíc zaručeno, že se nebudou mačkat tak, jako v Pompejích.

Foto: Profimedia.cz

Na nalezišti mohou turisté obdivovat velmi zachovalé malby.

Reklama

Výběr článků

Načítám