Hlavní obsah

Nedávno zesnulého prince Philipa připomíná ve Windsoru nová výstava

Na britském hradě Windsor odstartovala ve čtvrtek nová výstava. Připomíná v dubnu zesnulého prince Philipa, zejména pak jeho raný život, oficiální povinnosti a zámořské návštěvy. Návštěvníci v expozici naleznou přes stovku autentických objektů, které se k manželovi královny Alžběty II. pojí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Windsoru byla zahájena výstava o životě prince PhilipaVideo: Reuters

 
Článek

Výstava pojmenovaná Princ Philip: Oslava měla původně doprovázet další akce plánované ke stým narozeninám vévody z Edinburghu. Oslavil by je 10. června. „Vzhledem k jeho úmrtí v dubnu jsme otevření výstavy posunuli o několik týdnů,“ vysvětlila kurátorka Sally Goodsirová. Doplnila, že princ o expozici i jejím obsahu věděl předem.

Mezi nejzajímavějšími exponáty figurují například róba nebo malá koruna, které měl princ Philip během korunovace své manželky Alžběty II. v roce 1953. Vystavena je také trůnní židle z Buckinghamského paláce, na které princ po boku své choti sedával. Na Windsoru je zcela poprvé. Stejně tak je zcela prvně ke zhlédnutí princův portrét z roku 2017, kdy se vévoda z Edinburghu oficiálně stáhl z veřejného života.

Potrvá až do září

Vystavené objekty jsou ale i osobnějšího charakteru. Jde například o deník královny Viktorie, kde je zaznamenáno narození princezny Alice, Philipovy matky, nebo o chladicí kyblík na víno ve tvaru lučního koníka, který princ dostal darem od někdejšího francouzského prezidenta Georgese Pompidoua.

„Sama jsem si ještě jako mladší člověk nebyla vědoma spousty věcí, které princ Philip dělal a o které se zajímal, dokud jsem nezačala s rešerší na výstavu,“ tvrdí kurátorka. „Jelikož se s ním lidé nemohli rozloučit na pohřbu, jak by to běžně udělali, doufám, že si najdou svou cestu na Windsor a dozvědí se o princovi třeba něco nového,“ doplnila Goodsirová.

Princ Philip zemřel 9. dubna ve věku nedožitých 100 let. S panovnicí Alžbětou II. byli manželé dlouhých 73 let. Výstava o jeho životě potrvá na hradě Windsor až do 20. září.

Královna mění komunikační strategii, přiměli ji k tomu Harry s Meghan

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám