Hlavní obsah

Muzeum ghetta v Terezíně čeká velká proměna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět týmů postoupilo do finále mezinárodní architektonické soutěže na přeměnu Muzea ghetta v Terezíně na Litoměřicku. Nové pojetí expozice bude podle představ vítěze klání, kterého vybere na jaře odborná komise.

Foto: Památník Terezín

Současná expozice v muzeu je stará 20 let a už neodpovídá požadavkům na moderní výstavu.

Článek

„Záměrem je proměnit muzeum tak, aby byly všechny prostory účelně využity. Nová expozice by měla sloužit 15 až 20 let a měla by pojmout až čtyřnásobný počet návštěvníků, než na který byla před zhruba třiceti lety nastavena,“ uvedla Ivana Rapavá, místopředsedkyně poroty a vedoucí historického oddělení památníku s tím, že současná expozice v muzeu po dvaceti letech už neodpovídá požadavkům na moderní výstavu.

Do mezinárodní architektonické soutěže se přihlásilo 22 ateliérů z Česka, Itálie či Polska. Porota vybrala pět týmů, každý dostane 300 tisíc korun. S vítězem soutěže pak bude podepsána smlouva na kompletní architektonické služby včetně autorského dozoru.

Uzavře se

Vlastní práce vypuknou příští rok, potrvají až do roku 2024, muzeum bude po celou dobu uzavřené. Náklady jsou odhadovány na 170 milionů korun. Hradit je bude ministerstvo kultury jako zřizovatel Památníku Terezín. Otevřít veřejnosti by se muzeum, které před pandemií každoročně navštívilo na 220 tisíc lidí z celého světa, mohlo opět v roce 2025.

„Moc si přejeme, aby návštěva byla pro všechny po všech stránkách silným zážitkem a vzbudila jejich zájem o historii,“ řekl Právu Stanislav Lada, mluvčí Památníku Terezín.

Kromě muzea ghetta návštěvníci míří v Terezíně i do Malé pevnosti a na Národní hřbitov. Nacisté zavlekli v letech 1940 až 1945 do věznice gestapa v Malé pevnosti, terezínského ghetta a do koncentračního tábora Richard v Litoměřicích přes 200 tisíc vězňů. Od roku 1947 jejich památku připomíná Památník národního utrpení, později přejmenovaný na Památník Terezín.

Muzeum v Hlučíně spouští virtuální realitu

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám