Hlavní obsah

Moře na dosah a Etna na dohled. Sicilské městečko nabízí domy za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další italské městečko láká potenciální kupce na levné bydlení. Domy vyžadující rekonstrukci nabízí klasicky za euro, ty v lepším stavu začínají na zhruba 100 tisících korunách. Sicilská obec Castiglione di Sicilia má i poměrně strategickou polohu, leží asi 40 kilometrů od pobřeží a v dáli se do nebe majestátně tyčí Etna.

Foto: Profimedia.cz

Obec leží na úpatí Etny.

Článek

Server CNN píše, že ve světě sice nadále řádí pandemie a opatření se mění ze dne na den, jedna jistota však existuje: domy za euro v Itálii. Vesnice Castiglione di Sicilia leží na východním pobřeží ostrova a je to z ní, co by kamenem dohodil do městečka Taormina, které proslulo například zachovalým amfiteátrem. Na prodej je v obci takřka 900 domů, z nichž většina stojí ve staré části.

Zhruba polovina nemovitostí je v žalostném stavu, prodává se proto za symbolické euro. Zbytek je relativně zachovalý, cena proto začíná na čtyřech až pěti tisících eurech, tedy asi 103 tisících až 129 tisících korunách.

Důvod prodeje je stejný jako v jiných obcích, které v minulosti trend domů za euro nastartovaly — ubývající populace. Podle starosty žilo počátkem 20. století v městečku na 14 tisíc lidí, aktuálně je to kolem tří tisíc.

„Musíme zachránit rozsáhlé architektonické dědictví, je tu plno historie. Postupem času odsud odešlo až moc lidí, kteří za sebou zanechali množství starých pitoreskních domů, z nichž některé vznikly už za renesance,“ uvedl starosta Antonio Camarda.

Zatímco v jiných obcích se za euro prodávají takřka všechny domy, v Castiglione de Sicilia je nacenili podle jejich aktuálního stavu. „Provedli jsme rozsáhlou studii, která dokumentuje každou nemovitost na základě map a dat z katastru. Domy se budou prodávat za rozdílné ceny, která bude začínat na jednom euru,“ vysvětlil Camarda. A pokud bude zájem veliký, půjde nemovitost do aukce.

Bez zálohy

Samozřejmě to není jen tak. Potenciální kupci musejí sdělit městu poměrně detailní plán, jaký druh domu by chtěli a přiblížit i podobu rekonstrukce. „Vydáváme se dvěma paralelními cestami. Snažíme se oslovit staré majitele, kteří se těch nemovitostí rádi zbaví, a pak ty budoucí nové vlastníky. Už jsme obdrželi mnoho mailů od investorů a lidí z celého světa,“ upřesnil starosta města s tím, že plán na prodej domů představila obec teprve v březnu.

Budoucí majitelé musejí rekonstrukci domů stihnout do tří let. Nemusejí však skládat žádnou finanční zálohu, jako v případě jiných italských obcí. Podle serveru CNN jsou daně na Sicílii také menší než ve zbytku země, z čehož mohou lidé rovněž těžit.

Když dojde na polohu, je Castiglione di Sicilia poměrně dobře dostupná obec. Nachází se na úpatí Etny a relativně blízko k pobřeží. Okolní krajina je strhující a plná olivových hájů, pomerančovníkových sadů, vinic nebo plantáží s lískovými ořechy. Místní víno je díky sopečné půdě unikátní a samotné obci se přezdívá město vína, což jen hovoří o tom, že pro milovníky tohoto moku jde o jedinečnou příležitost, jak být co nejblíže zdroji.

Další italská obec láká na domy za euro. Záloha není třeba

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám