Hlavní obsah

Místo upířího kousnutí vakcína. Na Draculově hradě se očkuje

Rumunský hrad Bran začal dočasně plnit nový účel. Z památky, která údajně inspirovala Brama Stokera k napsání slavného románu Dracula, se stalo očkovací centrum. Upírské tesáky tak částečně nahradily jehly a vakcína. Pro svou dávku si však mohou přijít jen lidé, kteří v Rumunsku žijí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Draculově hradě dostanou návštěvníci očkování proti koronaviruVideo: AP

 
Článek

Centrum nevzniklo přímo v prostorách památky, ale v areálu pod hradem. Očkovat se tu bude všechny zbývající květnové víkendy a lidé se nemusejí nikde registrovat. Pro dokreslení atmosféry jsou zdravotníci vybaveni nejen stříkačkami, ale i upířími zuby a návštěvníkům po vakcinaci Pfizerem rozdávají tematická osvědčení, uvádí agentura AP.

Od spuštění projektu o minulém víkendu se nechalo naočkovat už takřka 400 lidí. Ozvali se i cizinci, ti však mají smůlu. Vakcína je totiž určena jen obyvatelům Rumunska. Štěstí se však usmálo třeba na dva Američany, kteří bydlí v nedalekém Brašově.

„Byla to skvělá příležitost, jak navštívit Bran. Milujeme ho, je krásný. A chtěli jsme se nechat naočkovat,“ vysvětlila nejmenovaná návštěvnice. „Chci cestovat a chci opět vést normální život,“ vysvětlila žena důvod, proč se nechala na očkovat.

„Je důležité, abychom vedli zase normální život a mohli mít co nejnormálnější interakce s lidmi,“ doplnil muž, který na očkování s ženou vyrazil.

Po injekci prohlídka

Lidé mají po očkování možnost vypravit se zdarma i do samotného hradu, kde si mohou prohlédnout speciální výstavu středověkých mučících nástrojů. Projekt si klade za cíl přitáhnout do regionu i domácí turisty, kteří by alespoň trochu mohli pomoci oblasti, kterou koronavirus z hlediska cestovního ruchu zasáhl.

Hrad Bran ze 14. století je často spojován s hororovým románem Brama Stokera. Spisovatel ale památku ve skutečnosti nikdy nenavštívil, uvádí server Independent. Inspirací mu ale zřejmě byl valašský kníže Vlad III. Dracula, zvaný též Napichovač.

Místo smutku? Barevný rumunský hřbitov je velkým uměleckým dílem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám