Hlavní obsah

Místo kerosinu olej z vaření. Superjumbo pokořilo významný milník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Airbus A380, který je největším dopravním letadlem světa, pokořil významný milník. Úspěšně totiž dokončil zkušební tříhodinový let s udržitelným palivem (SAF), které bylo použito místo klasického kerosinu. Do budoucna by to mělo napomoci ke snížení emisí vyprodukovaných leteckou dopravou, uvádí CNN.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A380 je světově největším letadlem pro osobní dopravu.

Článek

Udržitelné letecké palivo je z drtivé většiny vyrobeno z použitých olejů na vaření a dalších odpadních olejů. První zkušební let s SAF se uskutečnil 25. března, další pak společnost podnikla 29. března a monitorovala při něm palivo během vzletu a přistání.

Airbus alternativní a ekologičtější palivo testuje poslední rok. Loni uskutečnil zkušební lety s letouny typu A350 a A319neo. Společnost doufá, že bude na SAF plně létat do konce dekády, aktuálně palivovou směs stále tvoří z padesáti procent tradiční kerosin.

„Vyšší využití SAF zůstává klíčem k tomu, abychom do roku 2050 docílili nulových emisí,“ okomentovala společnost Airbus, která chce zároveň do roku 2035 představit první bezemisní letoun. Rovněž vyvíjí motor, který by měl být poháněn vodíkem. I to by mělo přispět k tomu, že bude létání více šetrné k životnímu prostředí.

Udržitelné palivo už nyní využívají některé aerolinie. Kvůli jeho vysoké ceně se ale nepočítá s tím, že by se v blízké budoucnosti výrazně rozšířilo.

Aerolinky Cathay Pacific plánují nejdelší let na světě. Z nutnosti

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám