Hlavní obsah

Mělnické podzemí dostane nový vstup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemné podzemí v Mělníku bude mít nový přístup. Prostory pod historickým centrem města spolu s unikátní studnou hlubokou přibližně 54 metrů jsou jedním z nejvyhledávanějších cílů turistů. Systém chodeb a zákoutí začal vznikat patrně už ve 13. století. Jenomže vstup už není v dobrém technickém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Mělnické podzemí je oblíbeným výletním cílem.

Článek

„V letních měsících tady byla velmi vysoká teplota a celoročně se tu srážela vlhkost,“ vysvětlila důvod nutných zásahů mluvčí mělnické radnice Barbora Walterová. Investice do úprav dosáhne zhruba 200 tisíc korun. Stavební práce by měly trvat asi měsíc. Výsledkem by měl být pohodlnější přístup do podzemních prostor a počítá se také s rozšířením expozice.

Přibude videoprojekce představující historii Mělníka včetně samotného podzemí. Součástí projektu je i vytvoření krátkého filmu o rekonstrukci a prohlídce podzemí. Zájemci jej budou moci zhlédnout na sociálních sítích, webu Turistického informačního centra Mělník, případně přímo v turistickém centru.

Podzemí zahrnuje sklepení, která dříve místní lidé budovali jako sklady na jídlo, víno či jako pivovarské sklepy. Měla ale také obrannou funkci a byla útočištěm v době nebezpečí.

V Mělníku mají sklepení dvě až tři patra. Raritou podzemí je i zmíněná studna s průzračnou vodou.

Perla Otavy a její okolí nabízí mnoho zajímavostí

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám