Hlavní obsah

Jezero Most se letos dočká nového zázemí pro návštěvníky

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U jezera Most, které poblíž stejnojmenného města vzniklo zatopením hnědouhelného dolu a loni v září bylo po letech očekávání oficiálně zpřístupněno veřejnosti, bude letos vybudováno nové zázemí pro návštěvníky. Nabídne jim posezení a občerstvení.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Most se stalo oblíbeným výletním cílem.

Článek

Okolí jezera se stalo vyhledávaným cílem místních i přespolních lidí, kteří sem v covidové době míří za relaxací v přírodě. Vedení města proto u něj nechalo vybudovat autobusovou zastávku. Dalším krokem bude výstavba zázemí pro návštěvníky.

„Počítá se se dvěma stánky s občerstvením, sociálním zařízením a zázemím pro správce a provozovatele pláží,“ řekla Právu mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová a doplnila, že terasy stánků nabídnou výhled na jezero a jeho okolí.

Celkové náklady na vybudování objektů činí podle mluvčí sedm milionů korun a budou hrazeny z městského rozpočtu.

Klatovské podzemí je stále plné tajemství

Tipy na výlety

Palivový kombinát Ústí (PKÚ), který je správcem jezera, plánuje dotažení přípojek kanalizace, vody a elektřiny od kruhových objezdů na jižních svazích do prostoru nynější vrátnice.

„Přípojky jsou nezbytné pro plnohodnotné zabezpečení správy vytvořením technického zázemí pro pracovníky ostrahy, údržby a složky integrovaného záchranného systému,“ řekla mluvčí PKÚ Hana Volfová.

Zatímco v případě jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem vzniká architektonická studie k podobě jeho okolí, pro jezero Most vznikne pouze územní studie pro oblast jižních svahů. „Na jejím základě dojde k vymezení jednotlivých ploch vhodných pro různé využití,“ uvedla Volfová.

Pláže i další vyžití

Okolo jezera Most byly loni vybudovány pláže pro rekreaci. Na nich návštěvníci najdou nejen převlékárny, ale i různé sportovní vybavení, jako například stoly pro stolní tenis, tři hřiště na plážový volejbal či prozatímní sociální zařízení (TOI TOI). Budování kompletního zázemí bude tedy pokračovat letos.

„Chceme, aby se do lokality u jezera Most vrátil život,“ deklaroval před časem primátor města Jan Paparega (Pro Most) a připomněl, že PKÚ plánuje u jezera také vybudovat kemp s potřebným zázemím.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám