Hlavní obsah

Jamajka plná hudby, slunce a bělostných pláží

Právo, bb

Karibský ostrov Jamajka je domovem hudebního žánru reggae a světoznámých sportovců. V posledních letech o něm víme hlavně skrze běžeckého šampióna Usaina Bolta. Ostrov plný slunce a bílých pláží je pro nás zosobněním exotiky.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Montego Bay

Článek

Jako většinu karibských ostrovů, i Jamajku objevil Kolumbus. Stalo se tak v roce 1494. Až do roku 1655 byl ostrov španělskou državou, poté ho obsadili Britové.

Na Jamajce nenašli Španělé zlato ani drahé kameny, nic, co by jí předurčovalo významné místo v koloniálních plánech. Hodila se jen k tomu, aby se stala jednou velkou plantáží cukrové třtiny, jíž se tam mimořádně dařilo. Na rozdíl např. od Kuby se na Jamajku Španělé příliš nehrnuli.

Navezli tam na práci na plantážích spoustu otroků ze západní Afriky. Tak se stalo, že z dvou a půl miliónu obyvatel je naprostá většina černochů a mulatů. Britskou kolonií zůstala Jamajka do roku 1962, ale i poté zůstala členem Britského společenství a hlavou státu je britská královna, zastupovaná na ostrově guvernérem.

Oblíbené letovisko

Mnohé z karibských ostrovů získaly faktickou nebo alespoň formální nezávislost v 19. a počátkem 20. století. To je pasovalo v očích většiny Evropanů na příliš exotické a málo bezpečné.

Jamajce naopak dávala britská koloniální správa punc jakési jistoty a bezpečnosti. Proto se tam, snad s výjimkou Kuby, začal turismus rozvíjet mnohem dříve než na jiných ostrovech v Karibiku. Zejména pro Brity bylo toto jejich zámořské teritorium oblíbeným exotickým cílem.

Vše je pravé

Na Jamajce má člověk velmi často pocit, že se pohybuje v dokonale vyvedených kulisách filmu, který se tu kdosi chystá natáčet.

Všechny barvy jsou natolik výrazné, všechny dojmy tak silné a hudba tak původní, že se člověku nechce věřit, že to prostě tak je.

Ten, kdo nějaký čas po Jamajce putuje, má ale mnoho příležitostí zjistit, že to opravdu nejsou kulisy, nýbrž realita. Orchideje a bromélie v tropickém pralese opravdu hrají všemi barvami, stejně jako kolibříci, tak malí, že je problém je zahlédnout. Voda modré laguny, u níž se točil stejnojmenný film a také scény jedné z verneovek, je doopravdy modrá.

Foto: Profimedia.cz

Maraton, pulmaraton a desetikilometrový běh se poběží na písčitých plážích Jamajky.

Také hudební styl, jehož je Jamajka domovem, je pravý. Reggae se vyvinulo na Jamajce v 60. letech 20. století. Jméno tento styl získal podle skladby Do The Reggay! z 50. let minulého století. Reggae je synonymem Jamajky stejně tak jako jamajský rum, marihuana, Bob Marley nebo Fishbone a již zmíněný Usain Bolt. Reggae je jedním z mnoha typických jamajských rytmů, ale jednoznačně je tím nejznámějším.

Kam se vydat

Jediným místem, které člověk při dovolené na Jamajce může vynechat, je nepříliš zajímavá ostrovní metropole Kingston.

Montego Bay - město na severozápadním pobřeží Jamajky je nádhernou směsicí kvetoucích stromů, zelených luk s tyrkysovým mořem a bělostnými plážemi. Kryštof Kolumbus nazval tuto oblast El golfo de buen tiempo - zátokou dobrého počasí.

Montego Bay je srdcem jamajské riviéry. Chráněné vody zdejšího vodního parku tvoří zhruba šestnáct čtverečních kilometrů překrásných korálových útesů. Populárním sportem je zde jachting.

Z Montego Bay se dají podnikat výlety do okolí. Za vidění stojí vápencové vrcholky Cockpit Country nebo Falmouth, město z 18. století.

Negril je více než jedenáct kilometrů dlouhá bělostná pláž. Déle než třicet let láká Negril turisty neustálým slunečním svitem, tropickým kouzlem a samotou.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Negril

Oblíbenou zábavou je cesta na hřbetu koně na zříceninu Whitehall či vyjížďka loďkou do Booby Cay, kde hnízdí vzácné druhy ptactva.

Ocho Rios a zátoka Runaway tvoří srdce severního regionu země, který lemují útesy porostlé kapradím a působivé vodopády. Ocho Rios leží nedaleko místa, kde před více než pěti sty lety poprvé zakotvil Kryštof Kolumbus. Blízká Oracabessa je mekkou hudebních fanoušků. První týden v únoru se ve vesničce Devět mil oslavují narozeniny legendárního zpěváka reggae - Boba Marleyho, který se tu narodil a je tu pochován.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Ocho Rios

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám