Hlavní obsah

Italská důchodkyně chce dojít pěšky z Benátek do Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro 72letou Italku Viennu Cammarotovou je věk pouhé číslo. Minulé úterý se totiž vypravila na ambiciózní pouť ve stopách slavného cestovatele Marka Pola, při níž zdolá asi 22 tisíc kilometrů. Odstartovala v Benátkách a jejím cílem je Peking, do kterého by měla, pokud půjde vše podle plánu, dorazit v prosinci roku 2025.

Foto: Profimedia.cz

Vienna Cammarotová na archivním snímku

Článek

Dohromady Cammarotová projde patnáct zemí a podstatná část cesty povede podél historické Hedvábné stezky. Na putování si žena sbalila asi 20kilogramový batoh a našetřila si 40 tisíc eur (980 tisíc korun), které jí mají pokrýt náklady. „Budu se snažit ušetřit, kdekoli budu moct,“ cituje Italku server Independent.

Pro ženu nejde o první takovou pouť. V minulosti už prošla Nepál, putovala ve stopách Ježíše napříč Palestinou nebo v Goetheho stopách Alpami. „Miluju historii, kulturu a archeologii. Chodím, abych mohla věci vidět, vyprávět o nich, ale především jsem naslouchala,“ tvrdí Cammarotová.

Na výzvy je připravena

Ve stopách Marka Pola se nyní žena vydává, protože je jeho fanynkou. Na putování si přibalila cestovatelovy deníky, aby si v nich mohla číst a udržela si v pozoru i mysl. „Celý nápad pramení z mojí zvědavosti. Zamilovala jsem se do Marka Pola a uvědomila si, že ne každý Benátčan či Ital ho zná,“ uvedla žena, která pochází z regionu Kampánie.

Důchodkyni na cestě doprovodí fyzioterapeut, který si však bude držet přiměřenou vzdálenost. „Určitě po cestě přijdou nějaké výzvy, například zima v Mongolsku, ale jsem na to připravená,“ uvedla pro server Guardian důchodkyně, které bude po dokončení cesty 75 let.

Žena zároveň doufá, že po cestě potká mnoho lidí, kteří jí nabídnou přístřeší. „Ne kvůli úspoře peněz, ale protože chci mít nějaký kontakt a poznat příběhy jednotlivých zemí skrze obyvatele,“ tvrdí.

Cammarotová na putování vyrazila s italskou a ukrajinskou vlajku. Svou cestu popisuje i jako mírovou pouť. „Celkově bych měla ujít 22 tisíc kilometrů, ale nevylučuji, že v průběhu nedojde k nějakým odchylkám,“ uzavřela.

Batoh na záda a kvalitní boty na nohy. Cíl je stejný už od nepaměti

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám