Hlavní obsah

Irskou hospůdku navštěvují lidé z celého světa. Je zřejmě tou vůbec nejstarší

Novinky, mšv

Nevelké irské město Athlone navštěvují turisté z celého světa. Láká je jedna nevšední atrakce, totiž hospůdka, která je vůbec nejstarším stále fungujícím podnikem v zemi, a podle Guinnessovy knihy rekordů i v Evropě. Sean’s Bar podle všeho drží prvenství také v celosvětovém měřítku, protože žádná hospoda, která by fungovala déle, zatím nebyla objevena, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší irská hospoda je možná i nejstarší na světěVideo: AP

 
Článek

Irské puby mají jedinečné kouzlo. Tmavý interiér, často obložený dřevem, uvolněná atmosféra. Sean’s Bar má ovšem přidanou hodnotu v tom, že nepřetržitě funguje už od roku 900, díky čemuž přitahuje návštěvníky z celého světa.

„Jako byste vstoupili do magického světa, kde můžete volně konverzovat, s kým se vám jen zlíbí,“ tvrdí autor knihy o historii irských pubů Kevin Martin. „Něco takového se vám podle mě nenaskytne v každé hospodě či kavárně, je to téměř unikátní pro irské puby,“ dodává.

Na strategickém místě

Hospůdka vyrostla u řeky Shannon, v místech, kde šla snadno přebrodit. Stala se pro poutníky jakýmsi záchytným bodem. Později v její blízkosti vyrostl most a ve 12. století také hrad v normanském slohu. „Lidé museli běžně obcházet celé jezero (Lough Ree), ale stavitelé umístili pub na strategické místo a navedli návštěvníky přes brod,“ tvrdí místní historik Timmy Donovan.

Během renovace v roce 1970 byly odkryty původní zdi z proutí, které dohromady držel jíl s koňskými žíněmi. Mezi 9. a 12. stoletím v Irsku šlo o běžně užívanou konstrukční metodu. Kousek původní zdi mohou návštěvníci obdivovat ve vitríně, společně s několika mincemi, které byly během rekonstrukce objeveny. Vystaven je také certifikát od Guinnessovy knihy rekordů, který uvádí, že je Sean’s Bar nejstarším pubem v Irsku.

Foto: Profimedia.cz

Centrum města Athlone s hradem a mostem.

Irské národní muzeum dostalo na přezkoumání také důkazy, které by měly potvrdit, že je hospůdka zároveň tou nejstarší na světě — celý proces by měl zabrat čtyři roky. Z dosavadních šetření ale vyplývá, že na planetě neexistuje žádný jiný podnik, který by nepřetržitě fungoval tak dlouho. Všechny tituly dělají z baru turistickou atrakci, ale podle Martina jde také o skvělou hospodu.

Sean’s Bar kromě obyčejných turistů přitahuje také celebrity. A sedmkrát do týdne se v pubu konají hudební vystoupení. „Máme nějaké staré bary v Nové Anglii, Bostonu, Providence, na Rhode Islandu... Ale nic takového, je to tady nádherné,“ svěřil se americký turista Robert Billington. „Hudba byla skvělá, obsluha profesionální a přátelská, a pivo je samozřejmě nejlepší,“ dodala jeho žena Debbie.

Nedávno zveřejněná statistika společnosti Drinks Industry Group of Ireland ovšem ukázala, že puby v Irsku pomalu mizí. Průměrně dvě hospody za týden zavřou, zejména z důvodu zvyšující se daně za alkohol a také kvůli zpřísňování zákonů ohledně pití za volantem. Sean’s Bar se ale díky svému statusu nezájmu návštěvníků obávat nemusí.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám