Hlavní obsah

Dovolená letecky? Pražské letiště obnovuje linky do 55 destinací

Novinky, khl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letečtí dopravci postupně uvolňují spoje do dovolenkových destinací. Z Prahy začnou od července létat například společnosti Ryanair, Wizz Air nebo české Smartwings. Počítá se s celkem 55 linkami, z nichž deset je již v provozu. Klíčová jsou zejména hlavní evropská města.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Airbus A320 společnosti Wizz Air vzlétá z letiště v britském Lutonu. Ilustrační snímek.

Článek

Momentálně má Letiště Václava Havla Praha potvrzené obnovené linky od 17 společností, mezi kterými jsou mimo jiné Swiss, Austrian Airlines, Air Malta, České aerolinie a další. Aktuálně se létá do deseti destinací, ještě tento týden dojde k obnovení přímých spojení do dalších sedmi včetně Bělehradu, Bruselu, Budapešti či Mnichova.

„Letecké společnosti se na linky z Prahy vracejí v závislosti na uvolňování podmínek pro vycestování, ale také především v reakci na poptávku po létání ze strany cestujících,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Evropa se otevírá

Od minulé středy se mohou lidé vypravit třeba do chorvatského Splitu se společností Smartwings, která linku zatím obsluhuje třikrát týdně. Od července pak dopravce plánuje pravidelné lety do dvanácti řeckých destinací, včetně ostrovů Kréta a Rhodos.

Od 1. července bude z Prahy také létat irská nízkonákladová společnost Ryanair. „Obnovení provozu je příležitostí pro ty cestující, jejichž lety byly na jaře zrušeny kvůli cestovním omezením spojeným s šířením nemoci covid-19,“uvedla za Ryanair ředitelka prodeje a marketingu Olga Pawlonka. Lidé podle ní mohou uplatnit vouchery vystavené společností a využít tak lety v době, kdy se Evropa postupně otevírá a je opět možné cestovat i na dovolené.

V zahraničí, přesto bez cizinců. Cestovka láká na hotely výhradně pro Čechy

Cestování

Lidé budou moci létat do Dublinu, Edinburghu či Londýna, ale i do španělských měst, jako jsou Barcelona, Madrid či Malaga. Již od června bude rovněž obnovena linka z Prahy do Říma, v srpnu se pak mohou cestující vypravit do italské Pisy.

Ani Francie už není nedostupná. Do Paříže v současnosti létají Air France a České aerolinie, které patří do skupiny Smartwings. Ta provozuje dále linky do Amsterdamu, Bukurešti, Frankfurtu nad Mohanem a Stockholmu. Od poloviny června pak obnoví spoje do Budapešti a islandského Keflavíku, 22. června do Kyjeva a na začátku července do Oděsy. Od 25. června začnou ČSA po více než půl roce létat do Londýna.

Chystají se nové linky

Nově začne z českého hlavního města létat také nízkonákladová společnost Wizz Air. S tímto dopravcem se od 3. července mohou cestující podívat do albánské Tirany. Od 17. července pak maďarská společnost zavádí novou linku do bulharské Varny.

U leteckých dovolených vedou nejvíce destinace, které jsou ve vládním semaforu označeny zelenou barvou, tedy země, kam mohou Češi vycestovat. „Mezi prvními zeměmi, které byly uvolněny do prodeje, je Bulharsko. První odlety do Burgasu jsou již téměř obsazeny,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok Eva Němečková.

Aktualizovaný semafor: Evropa se zazelenala, povinný test u tří zemí

Koronavirus

Velký zájem je také o řecké ostrovy. „Kréta, Rhodos, Zakynthos zažívají boom, první dva odlety na Thassos jsou také již úplně vyprodány,“ popsala dále Němečková. Ze Španělska a Itálie podle ní vedou pobyty na Kanárských ostrovech a na italské Sardinii.

Poptávka je větší, než se čekalo

S obnovováním provozu začaly prodeje letenek pomalu ožívat. V současné době jde přibližně o pětinu loňské poptávky.

„To je velmi pozitivní vývoj, očekávali jsme, že se prodeje dostanou na 20 procent až v průběhu léta,“ sdělila ředitelka letenkového oddělení Student Agency Věra Janičinová.

Kupujte si letenky jako jste kupovali toaletní papír, žádá pilot cestující

Cestování

Prodeje hodnotí pozitivně i ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. „Každým dnem přibývají stovky zakoupených letenek. Je to dobrá zpráva,“ uvedl. Podle něj nejdříve objednávaly letenky firmy, které potřebovaly vyslat své pracovníky do zahraničí.

Výběr článků

Načítám