Hlavní obsah

Do slavné thajské zátoky se po třech letech vrátí turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tři roky byla turistům zcela zapovězena. Začátkem příštího roku se však thajská zátoka Maya Bay, na níž se natáčely scény pro film Pláž s Leonardem DiCapriem, opětovně zpřístupní. Ovšem za přísnějších pravidel, než tomu bylo v minulosti. Úřady tím chtějí chránit křehký ekosystém.

Foto: Profimedia.cz

Takový výjev bude v zátoce minulostí. Počty lodí i lidí se budou značně regulovat.

Článek

Zátoka se turistům uzavřela v červnu 2018. Úřady tím chtěly dopřát přírodě čas na odpočinek a obnovu. A právě z těchto důvodů budou návštěvy od 1. ledna 2022 podléhat novým pravidlům, která mají zajistit, aby Maya Bay zůstala stále panenská a neporušená.

Nově nebudou moci lodě vplout přímo do zátoky, cestující budou muset vystoupit na druhé straně ostrůvku. V jednu chvíli bude limitován počet plavidel, ale i turistů — těch má být maximálně 300 v daném časovém slotu, píše server CNN. Je to výrazný rozdíl. V roce 2018 totiž lokalitu navštěvovalo v průměru až pět tisíc lidí denně. Nová otevírací doba pak bude stanovena od 10 do 16 hodin.

Stav se zlepšil

Thajský ministr pro životní prostředí a přírodní zdroje Varawut Silpa-Archa uvedl, že úřady aktuálně pracují na dokončení nových nástupních mol, chtějí také vyhradit některé lokality pro vodní sporty. Obojí do znovuotevření přírodního klenotu stihnou.

„O Maya Bay se zajímají turisté z celého světa. Způsobilo to, že se stav přírodní oblasti zhoršil, zejména, když hovoříme o korálech,“ uvedl ministr. „Poté, co jsme Maya Bay uzavřeli a dopřáli jí čas na obnovu, je její stav opět dobrý,“ doplnil.

Zátoka Maya Bay je součástí ostrova Koh Phi Phi Leh, jedním ze dvou hlavních ostrovů Phi Phi v provincii Krabi. V uplynulých dvou dekádách šlo o jednu z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v zemi, právě kvůli natáčení filmu Pláž z roku 2000.

Do Thajska budou moci cestující ze 46 zemí bez karantény, mezi nimi i Češi

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám