Hlavní obsah

Do pražského vojenského muzea příští rok

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim příštího roku by měla skončit rozsáhlá rekonstrukce komplexu budov Armádního muzea na Žižkově. Projekt počítá se zásadním rozšířením prostor přibližně na trojnásobek, v Praze by tak mělo vzniknout jedno z vůbec největších vojenských muzeí v Evropě, připomíná vedoucí projektu Martin Koch ze společnosti Metrostav, která se ujala první komplexní přestavby v téměř devadesátileté historii objektu.

Foto: Metrostav

Rekonstrukce muzea běží dva roky.

Článek

„S nadsázkou se dá říct, že naši stavbaři to vzali skutečně od podlahy. Stavební část zahrnuje rekonstrukci celé budovy včetně vybudování nových prostor, které vzniknou mimo jiné zastřešením původně otevřené dvorany,“ líčí Koch.

Nově koncipovaný bude i vchod do expozic. Povede z boku hlavního schodiště, projektanti ho umístili do podzemí, odkud návštěvníci zamíří do sálů. Přibudou přednáškové sály.

Nedlouho po zahájení prací v roce 2018 čekalo na stavbaře nemilé překvapení. „Při projekčních pracích nebylo možné provést podrobný statický průzkum, protože muzeum bylo v té době v plném provozu. Po kompletním odkrytí starých konstrukcí se ukázalo, že prakticky všechny staticky důležité konstrukce jsou v havarijním stavu. Museli jsme tedy provést rozsáhlé sanační úpravy a v některých případech nahradit staré konstrukce novými,“ vzpomíná Koch.

V současné době je dokončená hrubá stavba a technologie. Finišuje finální zkompletování stejně jako práce na podlahách a omítkách, na některých místech už se maluje. Během následujících týdnů se týmy z obou divizí Metrostavu soustředí na přípravu expozic.

V Římě po dekádách znovu vystavují významné antické artefakty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám