Hlavní obsah

Do Afriky jen za sluncem a na safari? Kontinent láká i na lyžování

Afriku si většina lidí spojí především s rozlehlými savanami plnými zvířat. Docela jinou tvář světadílu mohou turisté poznat v pěti horských pásmech, které mají během sezony dost sněhu na lyžování. V království Lesotho, které je ze všech stran obehnané Jihoafrickou republikou, provozují i skiareál, jenž láká dobrodružnější povahy, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sjezdovka v africkém LesothuVideo: Reuters

 
Článek

Lyžařský areál v Dračích horách byl poměrně vyhledávaným, kvůli covidu ovšem počty návštěvníků značně klesly. „Ve spojitosti s Afrikou by vás něco takového nenapadlo. A myslím, že právě to mnoho lidí udivuje,“ míní instruktor lyžování a snowboardingu Hope Ramokotjo o sněhových radovánkách, které si lidé s kontinentem málokdy spojí.

„Přesto k nám lidé jezdí a mohou si tu užít spoustu zábavy. A já jako místní mám dovolenou přímo tady,“ tvrdí Ramokotjo. Když si zrovna neužívá sám na sjezdovkách, učí ostatní návštěvníky základy lyžování nebo snowboardingu.

Kus egyptské historie ještě před odletem. Na káhirském letišti vznikla dvě muzea

Cestování

„Jsem tu poprvé a je to něco úplně nového, bolí mě kolena i chodidla, hrozně se potím, ale byla to zábava,“ uvedl Kevin Kava z Kapského Města.

Mbeziwe Seoková, která je rovněž začátečnicí, strávila lekci většinou padáním, přesto nového zážitku nelituje. „Stála jsem na tom poprvé, popravdě to navrhnul můj partner. Původně jsem tomu nebyla příliš nakloněná, protože mám strach z výšek a tak různě, ale užívám si to. Přijdu si, jak kdyby mi bylo deset let,“ řekla.

Kvůli pandemii nikdo nepřijel

Stejně jako v jiných turistických destinacích, i lyžařské středisko v Dračích horách ovlivnila pandemie koronaviru. Ta počty návštěvníků srazila prakticky na nulu. Majitel areálu Afriski Resort Pieper Peyper uvedl, že i nyní jsou sotva na polovině obvyklých 17 tisíc návštěvníků.

„Když mluvíte o lyžování a sněhu, lidé si to nespojí s Afrikou. Vybaví si Alpy, Skalnaté hory v Americe. Tato oblast Lesotha má ovšem unikátní klima díky nadmořské výšce, právě teď jsme ve více než třech tisících metrech nad mořem,“ vysvětlil Peyper. Doplnil, že ty, kteří si najdou do skiareálu cestu, tu lyžovat naučí nebo se jim minimálně postarají o zábavný zážitek.

„Předávat zkušenosti je asi důvod, proč v tom pokračuju. Dělám to rád a těší mě, když na někom vidím pokrok, to mě dělá šťastným,” doplnil majitel areálu.

Jihoafrickou republiku, která s Lesothem sousedí, covid velmi tvrdě zasáhl. Po zemi je pojmenována jedna z mutací koronaviru a navíc figuruje na seznamu rizikových oblastí ve velké řadě států.

V Dubaji otevřou největší vyhlídkové kolo světa

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám