Hlavní obsah

Dlouhá noc i lední medvědi za okny. V mrazivé pustině hledají nového majitele baru

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete uniknout civilizaci a nevadí vám tuhá zima a tma? Pak by vás mohlo zajímat, že se na Špicberkách hledá nový majitel baru, který je jedním z nejseverněji položených na světě. Za okny podniku je možné pozorovat nejen polární záři, ale občas i lední medvědy, kteří se do města zatoulají, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Longyearbyen je hlavním městem Špicberků.

Článek

Bar Svalbar se nachází v hlavním městě Špicberků Longyearbyenu. Zájemci mohou lukrativní podnik koupit za rovných milion eur, tedy necelých 27 milionů korun.

Nový majitel by měl bar samozřejmě udržet i nadále v chodu a postarat se o dobrou náladu návštěvníků. „Musíte mít rádi vzrušení a mít smysl pro dobrodružství, abyste mohli vést podnik na Špicberkách,“ myslí si současný majitel John-Einar Lockert. „Je to vzrušující místo a kvete nám tu kulturní scéna i noční život.

Provozovatel upozorňuje, že ačkoli je podnik umístěn v centru hlavního města ostrovů, občas se kolem něj toulají lední medvědi. Jen nedaleko odsud lze spatřit i další lokální faunu, ať už polární lišky, nebo místní druh sobů. „Okolo baru si to vloni štrádoval lední medvěd. Prošel kolem a koukal do okna,“ vzpomíná Lockert.

„Byla chladná noc a pravděpodobně hledal nějaké místo k zahřátí, kde by se najedl. Musel cítit jídlo. Štěstí, že jsme měli zrovna zavřeno,“ doplnil majitel s tím, že v baru je vítán každý, ale lední medvědi musejí zůstat venku.

Levněji než na pevnině

Podle Lockerta je bar velmi populární mezi místními i turisty. Je to prý i z důvodu, že se na Špicberkách neplatí daně, a tak si mohou návštěvníci dopřát pivo o poznání levněji než třeba v Oslu. Přestože ostrovy patří pod Norsko, mají vlastní vládu.

Život na Špicberkách přesto není pro každého, jak Lockert poznamenává. Místní obyvatelé například musejí umět střílet z pušky, aby se ochránili před ledními medvědy. Přes zimu také přijde vhod schopnost řídit sněžný skútr, jinak se v promrzlé a zasněžené krajině moc pohybovat nedá. „Je to vzrušující místo k životu i práci, máme tu unikátní komunitu a nádhernou přírodu,“ uzavřel Lockert.

Špicberky jsou nejsevernější výspou Evropy, poprvé je zřejmě objevili Vikingové, obydleny však nebyly až do 17. století. Dnes je souostroví známo mimo jiné i největší semennou bankou světa, kde je uložen skoro milion semen nejrůznějších druhů rostlin.

Do nejrychleji oteplujícího se místa na světě se může přistěhovat každý

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám