Hlavní obsah

Dánsko se chystá zavést digitální očkovací pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko oznámilo plán na zavedení digitálního očkovacího pasu. Ten by, jak už název napovídá, ukázal, zda je jeho držitel očkován, či nikoli, což by mohlo usnadnit opětovný rozjezd turismu. Předpokládá se, že projekt by mohl být hotov už do tří nebo čtyř měsíců, nejprve zřejmě pro obchodní cesty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koncem února by měli mít dánští občané přístup k webovým stránkám, kde potvrdí, zda už podstoupili očkování, či nikoli, uvádí server Independent. Od toho se bude nadále odvíjet následný digitální pas.

„Půjde o další dokument, který budete moct mít na svém mobilním telefonu, a který prokáže, zda už jste si byli pro vakcínu,“ uvedl dánský ministr financí Morten Bodskov. „Můžeme být mezi prvními, kdo takový pas bude mít a ukážeme ho zbytku světa,“ doplnil.

Vakcína jako klíč k cestování. Očkovaní turisté se mnohde vyhnou karanténě

Koronavirus

Ministr financí zároveň řekl, že otevření celé dánské společnosti je klíčovým krokem k tomu, aby se obchod začal opět hýbat. Neméně významným sektorem je právě i cestovní ruch.

Vznikají i jinde

Server Independent uvádí, že i další iniciativy mají v plánu představit očkovací pasy, které by platily po celém světě. Na jednom takovém pracuje například švýcarská nezisková organizace Světové ekonomické fórum. Původně mělo jít o doklad, který potvrdí negativní testy na covid, vzhledem k rozjíždějícímu se očkování by však pas měl potvrdit právě vakcinaci držitele.

O obdobném projektu už před časem hovořila také Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA. Také její pas by měl doložit, zda má držitel negativní testy nebo byl naočkován, vše samozřejmě s důrazem na ochranu osobních údajů.

Malé a šikovné Dánsko je očkovací velmocí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám