Hlavní obsah

Chystá se další turistická expedice k Titaniku. Lístek vyjde na miliony korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok v létě spatří další zájemci z řad veřejnosti nejslavnější lodní vrak historie. Společnost OceanGate Expeditions totiž chystá další sérii expedic k Titaniku, kterých se mohou zúčastnit i běžní lidé. Tedy v případě, že mají přebytečných 250 tisíc dolarů (5,6 milionu korun) na zaplacení lístku.

Foto: Profimedia.cz

Expedice k vraku Titaniku nevyjde levně.

Článek

Pozůstatky slavné zaoceánské lodi, která ztroskotala během své první plavby, mělo zatím možnost spatřit méně než 250 lidí, píše server Daily Mail. Tento počet v příštím roce o něco málo vzroste, až odstartuje další expedice k vraku. Kromě běžných lidí se jí zúčastní i výzkumníci, a to ve specializované ponorce zvané Titan. Cena samozřejmě není pro každého, od poslední výpravy navíc vzrostla o celých 125 tisíc dolarů (2,8 milionu korun).

„Bylo to jako vystřižené z Discovery Channel nebo National Geographic. Velmi neskutečné a úžasné,“ okomentoval jednu z minulých výprav její účastník Aaron Newman. „Je to jeden z mých nejunikátnějších zážitků vůbec. K vraku Titaniku se během 110 let podívalo jen kolem 200 lidí. A už jen samotný ponor do čtyř tisíc metrů je zážitek sám o sobě,“ cituje Newmana Daily Mail.

Ponor trvá osm hodin

Výprava opětovně odstartuje z kanadského ostrova Newfoundland na palubě lodi. Poté, co účastníci zdolají skoro 600 kilometrů napříč Atlantským oceánem, bude zahájen samotný ponor, jenž trvá osm až deset hodin. „V ponorce Titan máte spoustu místa,“ okomentoval pilot ponorky P. H. Nargeolet. „Dovnitř se vejde pět lidí a je tu velké vyhlídkové okno,“ doplnil.

Vrak Titaniku je podle něj něčím, co musí lidé spatřit na vlastní oči, protože se tomu pohledu nic nevyrovná. „Za posledních 30 let mám za sebou více než 30 ponorů. Nejzajímavější je příď. Kvůli rozkladu také vidíte stále více do útrob lodi,“ vysvětlil Nargeolet.

Pro nepotopitelný Titanic byla osudná srážka s ledovcem, po níž 15. dubna 1912 klesl ke dnu. Při lodním neštěstí zahynulo asi 1500 lidí.

Luxusní vzducholoď dopraví cestující na severní pól a zpět. Za pět milionů korun

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám