Hlavní obsah

Cestování, jak jsme jej znali, se už nikdy nevrátí, říká spoluzakladatel Airbnb

Novinky, Jakub Kynčl

Je to poněkud temná předpověď od osoby, jejíž podnikání zasáhl koronavirus v té největší možné míře. Brian Chesky, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Airbnb, která zprostředkovává pronájmy nemovitostí po celém světě, má za to, že se cestovní ruch do lednové úrovně před začátkem koronavirové epidemie už nikdy nevrátí. Připouští, že současná krize jeho firmě vážně ublížila.

Foto: Profimedia.cz

Brian Chesky

Článek

„Svět cestování, tak jak jsme ho znali ještě v lednu, se nikdy nevrátí. Tímto tvrzením jsem si hodně jistý. My jsme strávili 12 let budováním našeho podnikání a během šesti týdnů jsme ztratili čtyři pětiny hodnoty,” řekl v rozhovoru pro portál Yahoo Finance Chesky směrem k Airbnb, které bylo ještě počátkem března oceňováno na 26 miliard dolarů. Příchod pandemie pak ukončil plány vstupu na burzu.

„Bylo to, jako když jste na lodi a ta se začala naklánět na stranu. Bylo to opravdu intenzivní, jako když se vše najednou rozpadá,” uvedl Chesky a dodal, že situace v posledních měsících byla už lepší. I tak si je ale jistý, že zkušenost z této pandemie změní to, jak budou přinejmenším Američané cestovat.

Obchodní cestování by se podle něj nemuselo nikdy vrátit na úroveň před koronavirovou epidemií. Firmy totiž stále více automaticky používají videokonference a zůstávají u toho částečně i ve chvílích, kdy to již situace přímo nevyžaduje.

V letadlech se stále necítí nejlépe

Stejně tak se prý mohou dlouhodobě změnit i návyky ohledně dovolených. Američané aktuálně navštěvují spíše místa v dojezdové vzdálenosti automobilu a vybírají si spíše vesnické a odlehlé oblasti než města. Podobný trend je přitom možné sledovat mimo jiné i u značné části českých turistů.

„Lidé říkají, že prostě chtějí vypadnout z domu, a je úplně jedno, v jaké zemi žijí,” dodává Chesky v rozhovoru s tím, že se ale lidé stále ještě necítí zrovna komfortně v letadlech s cizími lidmi. Preferují tak lokality, kam dojedou ideálně na jednu nádrž.

Reklama

Výběr článků

Načítám