Hlavní obsah

Bezděz čeká na novou lanovku, bez níž nemůže fungovat

Provoz obtížně přístupného královského hradu Bezděz na Českolipsku komplikují potíže s rekonstrukcí nákladní lanovky. S její pomocí se na Bezděz dostává třeba pitná voda pro personál i návštěvníky. Pokud by lanovka byla dlouho mimo provoz, museli by vodu na hrad vytahat na zádech sami zaměstnanci Národního památkového ústavu (NPÚ).

Foto: Profimedia.cz

Obtížně přístupný Bezděz se bez nákladní lanovky neobejde.

Článek

Už zastaralá nákladní lanovka by se měla ještě letos začít opravovat. „Znamená to, že musíme připravit důkladný harmonogram prací, abychom bez lanovky nezůstali na dlouhou dobu. Takže stará lanovka bude muset odvozit ještě i jednotlivé díly nové lanovky a musí vydržet během nadcházející návštěvnické sezony. Předpokládáme, že příští rok už budeme využívat novou lanovku,“ popsal kastelán z Bezdězu Kamil Seidl.

Jak náročné je hrad zásobovat bez lanovky, si podle něj personál z Bezdězu několikrát nedobrovolně vyzkoušel, když měla současná lanovka porouchanou převodovku. „Všechno jsme nahoru tahali na zádech a nikomu bych to opravdu nepřál zažít,“ říká otevřeně kastelán.

Návštěvnická sezona na Bezdězu začne v sobotu 2. dubna. Hrad usiluje o to, aby od začátku byla zpřístupněná i velká věž hradu, z níž je bezkonkurenční výhled do celého Máchova kraje. „Na ochozu věže ještě probíhají poslední práce. Zbývá nám tam položit dlažbu a opravit cimbuří. Doufáme, že se to stihne,“ zmínil kastelán.

Bezděz, který patří mezi nejzachovalejší tuzemské středověké hrady, stojí na vrcholu 604 metrů vysokého kopce a vede k němu jen příkrá kamenitá stezka. Turistické průvodce proto cestu nahoru doporučují jen fyzicky zdatnějším lidem. O tom, že by se dalo nahoru vyjet autem, nemůže být ani řeč.

Svijanský zámek zve na koupel v pivních lázních

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám