Hlavní obsah

Bez lidí i bez vody. Jeden ze sedmi přírodních divů světa zažívá nebývalé sucho

Novinky, mšv

Vodopády Iguazú, které se řadí mezi sedm přírodních divů světa, osiřely. Turisté, kteří by je chtěli obdivovat, by se v těchto dnech stejně dočkali hořkého zklamání, protože řeka, jež je napájí, je značně vyschlá. Úroveň hladiny je podle agentury Reuters nejnižší za celých 90 let měření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden ze sedmi divů světa, vodopády Iguazú, čelí nedostatku turistů i vodyVideo: Latin America News Agency, Reuters

 
Článek

Běžně se výška hladiny pohybuje kolem 2,7 metru, nyní je to jen 1,29 metru. Jih Brazílie zažívá nezvykle suché období bez dešťů, v jehož důsledku vodopády pozbyly svojí obvyklé majestátnosti. „Řekou Iguazú protéká jen 10 procent obvyklé vody. Jinými slovy jde o další důkazy extrémního sucha, které ve státu Paraná zažíváme,“ uvedl Julio Gonchoroski ze společnosti Sanepar, která má na starosti správu vodovodů a kanalizací.

V Ekvádoru zmizel největší vodopád

Cestování

Nedostatek vody neovlivňuje jen samotné vodopády, ale i elektrárny, které na řece jsou. Podle energetické společnosti Simepark je rekordní sucho důsledkem nízkých srážek za poslední tři měsíce. Měření ukázalo, že nyní vodopády protéká pětkrát méně vody než za běžného stavu — z obvykle mohutných a burácivých Iguazú tak zbylo jen několik drobných potůčků.

Už dva měsíce nepřístupné

Národní park, kde se vodopády nacházejí, je od 18. března uzavřen z důvodu povinné karantény a koronavirových opatření, které jsou nakázány v Brazílii i Argentině – vodopády se nacházejí na hranici obou zemí a jsou největší turistickou zajímavostí parku.

Iguazú se od roku 2011 řadí mezi sedm přírodních divů světa. Na seznamu jsou dále Amazonský prales s řekou Amazonkou, vietnamská zátoka Ha Long, indonéský ostrov Komodo či jihokorejský Čedžu, Stolová hora v Kapském městě a filipínská podzemní řeka Puerto Princesa.

Reklama

Výběr článků

Načítám