Hlavní obsah

Aktivní sopka na Kamčatce přitahuje turisty až na okraj tekoucí lávy

Novinky, Lucie Poštolková

Na Kamčatce se probudila sopka Ploskij Tolbačik a stala se terčem turistů, kteří vyhledávají adrenalin. Bláznivě procházejí kouřem a chodí do těsné blízkosti tekoucí lávy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chrlící sopka na Kamčatce láká turistyVideo: Reuters

 
Článek

Aktivní sopku by většinou považovali lidé za přírodní neštěstí, ale na dálném východě Ruska se stala turistickou atrakcí. Ploskij Tolbačik posledních 40 let spal. Ale nedávno začal být aktivní, chrlí popel do vzdálenosti tří kilometrů a po jeho bocích se valí proudy horké lávy.

Sopka nezačala soptit obvyklým způsobem, ale láva začala unikat podél stran. Roztavená hornina z vulkánu zničila nedaleký rekreační tábor a zapálila les. Podle ruských médií nemá na kontě žádné oběti na životech.

Někteří turisté se dokonce přibližují k lávě tak, aby mohli pořídit snímky, kde budou mít na pozadí žhnoucí lávu či hořící stromy. Ostatní organizované skupiny turistů přijíždějí do popelavých mraků v offroadových vozidlech.

Pozorování sopky má tradici

"Před šestatřiceti lety také obyvatelé Kamčatky a Rusové - v tehdejší době Sověti - pozorovali erupce sopky. V oblasti poloostrova Kamčatky a obecně Ruska je to pravděpodobně jediné místo, kde můžete přímo sledovat kráter, odkud se valí láva. Myslím si, že jde o unikátní věc," řekl Sergej Alexejev, ředitel turistické společnosti, která nabízí výlety.

"Neočekávali jsme, že uvidíme něco takového. Z povzdáli jsme viděli, jak to teče, ale to, co vidíme teď, není o nic méně působivé. Prostě jsme v šoku," řekl turista Igor Poluektov.

"Stálo to za to, bylo to úžasné. Neuvěřitelně krásné. Nedokážete to vyjádřit slovy. Musíte to prostě vidět, cítit, osahat vlastníma rukama. Je to prostě nádhera," řekla další turistka Maria Sokolova.

Turisté utrácí za výlet vysoké částky

Turisté, kteří ignorují výstražné nápisy, nebezpečí pohybující se lávy a horkých kamenů, jsou ochotní vážit dlouhé vzdálenosti a platit vysoké částky za pohled na aktivní sopku. Nejbližší osada ke svahům Ploskij Tolbačik je vzdálená deset hodin jízdy autem. Výlet stojí okolo 20 000 rublů (12 532 korun) pro místní a okolo 30 000 rublů (18 798 korun) pro moskevské turisty.

Naposledy byl Ploskij Tolbačik aktivní asi před pěti měsíci, ale nikdo neví dopředu, jak dlouho bude vulkán soptit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám