Za vším je podle legendy lékař a bylinkář Zhang Zhongjing (150 – 219), který namíchal bylinky s pálivými papričkami a svařil je s masem do polévky. Vývar procedil a výslednou hmotu pokládal na těstové placky. Ty zabalil do knedlíčků ve tvaru půlměsíce a uvařil ve vývaru. Polévka s knedlíčky fungovala nejen jako pokrm, ale hlavně dokázala v mrazech rozproudit krev a zamezit tak omrzlinám uší, které obyvatele jeho rodné vesnice trápily.

Knedlíčky momo ochutnáte především pod Himálajskými vrcholy

Knedlíčky momo ochutnáte především pod Himálajskými vrcholy.

FOTO: Shoestring, Wikimedia Commons

I když v Číně jsou na Nový rok svátečním pokrmem (do některých se vkládá i peníz), jako klasické jídlo se nakonec rozšířily po celé Asii. V zemích okolo Himálaje se knedlíčky jmenují momo. Plněné jačím nebo jehněčím masem se buď vaří v páře nebo smaží v rozpáleném oleji. Zeleninové jsou oblíbené zejména v Indii. Podávají se s různými omáčkami – buď pálivými (jako doktor Zhang Zhongjing) nebo sladkými či sladkokyselými.

V Japonsku se fritují a najdete je pod jménem gyoza

V Japonsku se fritují a najdete je pod jménem gyoza

FOTO: ayustety, Wikimedia Commons

V Rusku mají pelmeně, v Mongolsku buuz, v Koreji mandu… Co kraj, to jiný název, ale stejný princip. Můžete se se mnou přít, že to nejsou žádné pořádné knedlíky, ale spíš plněné ravioli nebo tortelini. Budiž. V Japonsku se také smaží a jmenují se gyoza.

Přečtěte si také:
Asií s plným žaludkem - kulinářské tipy na svátky

Zde už alespoň, co se týká ingrediencí, přicházíme k něčemu nám blízkému. Není to sice klasické české vepřo-knedlo-zelo, ale vepřové maso a zelí tyto knedlíčky obsahují. To, co se ale opravdu blíží české kulinární stálici jsou knedlíčky bok choy.

Nejbližší příbuzný českého národního jídla je bok choy

Nejbližší příbuzný českého národního jídla je bok choy.

FOTO: The Pittsburgh Kitchen

Čím více se pohybujeme Asií s našimi knedlíčky na jih, tím více se mění náplň. Přímo vyhlášené jsou v malajsijském městě Sandakan na východu Bornea. Obsahují mořské plody – hlavně krevety. Stejně jako na Filipínách, kde tento mezinárodní poklad nazývají Siomai. V Indonésii se knedlíčky jmenují stejně a podávají se s arašídovou omáčkou. No – a s tím pivem bychom s Fanánkem taky mohli polemizovat, ale to až někdy příště…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Asii s CK Arcadia Air!
CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!
Ještě více exotiky také v Evropě  
BUDAPEŠŤ od 1 980 Kč
Poznávací zájezd, 4 dny, hotel, snídaně, vlastní doprava
 
RUMUNSKO od 2 999 Kč
Poznávací zájezd, 4 dny, hotel, snídaně, autobusem
 
UKRAJINA od 5 980 Kč
Poznávací zájezd, 11 dní, kempy, strava vlastní, autobusem
 
NORSKO, ŠVÉDSKO, DÁNSKO od 6 280 Kč
Poznávací zájezd, 6 dní, hotel, strava vlastní, autobusem
 
MAROKO od 10 390 Kč
Pobytový zájezd u moře, 8 dní, hotel 3*+, polopenze, letecky
 
DUBAJ od 13 590 Kč
Pobytový zájezd u moře, 6 dní, hotel 3*, snídaně, letecky
 
IZRAEL od 16 940 Kč
Pobytový zájezd u moře, 5 dní, hotel 4*, snídaně, letecky
 
ARMÉNIE, GRUZIE od 17 680 Kč
Poznávací zájezd, 12 dní, hotel, strava vlastní, letecky
 
 JORDÁNSKO od 17 788 Kč
Pobytový zájezd u moře, 5 dní, hotel 4*, snídaně, letecky
 

Zpět na hlavní stránku rubriky Asie