Hlavní obsah

Nejužší dům v Portu měl zabránit stykům mnichů s jeptiškami

Novinky, Taťána Marenčíková (Porto)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled stavba vypadá jako největší kostel v portugalském městě. Při bližším zkoumání ale zjistíte, že se jedná o dva samostatné svatostánky, které dělí uzoučký domeček, asi pětkrát vyšší než širší. Důvod jeho stavby byl prozaický. A možná i trochu romantický. Jeptišky a mniši jsou, koneckonců, přece také jen lidé.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na první pohled si nejužšího domu v Portu nejspíš vůbec nevšimnete.

Článek

Domeček jakoby dělaný pro Dlouhého z pohádky i o Širokém a Bystrozrakém stojí na Rua do Carmo v centru Porta.

Zprava se na něj tlačí kostel Karmelitánů a zleva kostel Karmelitánek. Úzký dům se dvěma viditelnými okny a dveřmi pokrývajícími většinu jeho šířky, jež činí v nejužším místě u vstupu méně než metr, působí dojmem, že kostely rostly tak dlouho, až jej stlačily.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Výzdoba kostela karmelitánů je poměrně opulentní. V katakombách je možné zhlédnout i stříbrný poklad řádu.

Kostel vpravo navrhl architekt José Figueiredo Seixas v barokním stylu. Byl dokončen v roce 1768 pro řád karmelitánů. Po straně je kostel zdoben mozaikou z tradičních modrobílých kachliček azulejos.

Architektura ve středním Portugalsku

Střední Portugalsko se architektonickými zajímavostmi jen „hemží”. Jihovýchodněji od Porta mohou turisté v Monsantu zhlédnout domky se zabudovanými balvany a milovníci poetiky zřícenin obdivovat zase působivé trosky lázeňského hotelu Águas de Radium.

Kostel karmelitánek nalevo byl součástí kláštera již v 17. století. Postaven byl mezi lety 1616 až 1628. Má klasičtější fasádu, bohatě zdobený interiér a samostatnou kostelní věž. Kostel dočasně sloužil jako kasárny během francouzské invaze Porta na počátku 17. století.

Foto: Profimedia.cz

Nástěnné obrazy z tradičních glazovaných kachliček azulejos jsou chloubou mnoha portugalských budov.

Jaký byl důvod stavby nevšedního třípodlažního příbytku? Pragmatici tvrdí, že během stavby kostelů existoval zákon, podle něhož nemohly dva svatostánky sdílet tutéž zeď. Romantici dodávají, že tomu tak bylo proto, aby se mnichové a jeptišky nespřátelili více, než bylo vzhledem k jejich hábitům záhodno.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na schodech je dobře vidět, jak se dům rozšiřuje.

Ač vypadá domek zvenku poměrně neobyvatelně, realita je trochu jiná. Směrem dozadu se totiž rozšiřuje a bývalým obyvatelům tak zajišťoval atypické, ale poměrně komfortní bydlení.

Ač ne každý by si uměl představit život na takovém místě, domek, kde nejspíš nebylo potřeba rádio, protože tam musely znít zpěv a varhany opravdu často, byl obýván až do 80. let 20. století.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ložnice není příliš rozměrná, ale že se nachází v nejužším domě města a možná celé země, byste nepoznali.

Dnes je z domku muzeum, jehož návštěvu mohou turisté spojit s prohlídkou kostelů (cena vstupu je asi 60 korun a otevřeno je denně). A zdejší zaměstnanci k tomu přímo vybízí. Značná část návštěvníků je totiž zjevně více fascinována „domečkem pro panenky“ než sakrálními stavbami.

Rady na cestu do Portugalska

Portugalsko je jednou z nejexotičtějších evropských destinací, přesto do něj nepotřebujete žádná speciální očkování. V zemi se platí eurem. Ceny jsou srovnatelné s českými.

Zásuvky mají standardní koncovky, nepotřebujete tedy adaptér.

Na dálnicích se platí mýtné, pokud budete mít auto z půjčovny, vyřeší jej za vás, popřípadě jej zaplatíte při vrácení.

Letiště v Portu je nejlepším výchozím bodem pro cesty po severním, středním a východním Portugalsku. Přímé letecké spojení operují pouze České aerolinie. Lety jsou provozovány až třikrát týdně a cena za zpáteční letenku začíná na pěti tisících korunách.

Na seznam 12 historických vesnic Portugalska patří: Almeida, Belmonte, Castelo Mendo, Castelo Novo, Castelo Rodrigo, Idanha-a-Velha, Linhares da Beira, Marialva, Monsanto, Piódão, Sortelha a Trancoso

Reklama

Výběr článků

Načítám