Hlavní obsah

Nejstrmější ulice světa na Novém Zélandu může přijít o své prvenství

Novozélandský Dunedin se doposud pyšnil nejpříkřejší ulicí světa, která je zaznamenána v Guinnessově knize rekordů. Baldwinova ulice je jednou z hlavních turistických atrakcí města, které je druhým největším na novozélandském Jižním ostrově. Tato skutečnost by ale už brzy mohla být minulostí. Titul chce totiž Baldwinově ulici vzít město Harlech ve Walesu, píše deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Baldwin Street je zapsána v Guinnessově knize rekordů coby nejstrmější ulice světa.

Článek

Baldwinova ulice (Baldwin Street) každoročně přitahuje tisíce turistů, ale také všemožné dobrodruhy a milovníky adrenalinových sportů, kteří si na nejstrmější ulici světa chtějí vyzkoušet své kousky.

Ulice s 35procentním (zhruba 19stupňovým) sklonem se stala hitem na Instagramu a dalších sociálních sítích. Popularity této ulice využívá řada místních podnikatelů, kteří v okolí prodávají návštěvníkům občerstvení, nápoje a suvenýry. Místní úřady kvůli přílivu turistů také investovaly do rozvoje infrastruktury.

Nyní ale obyvatelé města Harlech ve Walesu přišli s tvrzením, že jejich ulice Pen Ffordd Llech má ještě o jedno procento strmější sklon. V současné době jsou prováděna oficiální měření a patrně ještě během tohoto měsíce město Harlech předloží žádost o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Místní řeší změny

Obyvatelé Dunedinu se mezitím na sociálních sítích zamýšlejí nad tím, jaký by byl jejich život bez ceněného titulu.

„Museli bychom změnit všechny značky v okolí ulice a přetisknout brožury o městě,” napsal na Facebooku diskutér jménem Joseph. „Řešení je ale poměrně snadné. Stačí, když v průvodcích budeme psát o ‚první nejstrmější ulici světa’. Turisté rozdíl nepoznají,” dodal.

Další z přispěvatelů uvedl, že by Baldwinova ulice mohla být nově označována jako nejpříkřejší cyklostezka světa, zatímco další návrh radí pozvat silničáře, aby na vrcholu kopce upravili povrch ulice tak, aby se její sklon ještě zvýšil a město si svůj primát udrželo.

Starosta Dunedinu David Cull prohlásil, že ulice čelila podobným výzvám už v minulosti, ale prvenství jí zatím nikdo nevzal. „Pokud se ukáže, že má Wales strmější ulici, budeme muset vyvolat další z našich pravidelných zemětřesení, které ulici trochu víc nakloní,” řekl.

Baldwinova ulice stoupá z výšky 30 metrů nad mořem do nadmořské výšky zhruba 100 metrů. Zatímco dole je její povrch asfaltový, nahoře ho tvoří beton. Tento povrch je snadnější na údržbu jak během horkého léta, tak za mrazivých dunedinských zim.

Vystoupat na vrchol krátké, asi 350 metrů dlouhé Baldwinovy ulice trvá kolem deseti minut, místní obyvatelé to ale často zvládnou i za sedm, píše deník The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám