Hlavní obsah

V australském parku mají jedny z nejstarších skalních maleb na světě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Murujuga v Austrálii usiluje o nominaci na seznam světového dědictví. Oblast je totiž známá jedněmi z největších a nejstarších skalních maleb na světě, respektive petroglyfy, tedy rytinami. Datují se do poslední doby ledové před 10 000 lety. Správci parku ale mezitím bojují s vandaly, kteří na kameny ryjí svá jména, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australský národní park Murujuga usiluje o zápis na seznam světového dědictví UNESCOVideo: AP

 
Článek

Zaměstnanci národního parku sbírají data potřebná k nominaci pro zapsání na seznam světového dědictví. To by jim ve výsledku pomohlo například s efektivnější údržbou skalních rytin. „Myslím, že je důležité, abychom shromáždili, co nejvíce informací, které nám pomohou přiblížit světu naše dědictví,“ sdělil správce parku Conrad Aubrey.

Přestože je skalní umění v národním parku Murujuga v Západní Austrálii považováno za jedno z nejrozsáhlejších, nejvýznamnějších i nejstarších na světě, chráněná oblast byla ustanovena teprve v roce 2007.

Pro původní obyvatele kontinentu mají petroglyfy velikou hodnotu. Byli to právě jejich předci, kdo je vytvořili. „Už jsme nafotili množství snímků a zaznamenali jsme i polohu mnoha rytin,“ tvrdí Peter Jeffries, který patří k Aboridžincům. Sběr dat je ovšem běh na dlouhou trať, skalních obrazů je v oblasti přes milión.

Správci parku doufají, že nominace a zápis na seznam UNESCO přispěje k větší ochraně oblasti a skalních rytin. Zatím totiž nemají v podstatě možnost, jak se bránit proti vandalům, kteří kameny „zdobí” graffiti nebo do nich ryjí svá jména. Celý proces nominace ale může zabrat až šest let. Pokud však bude úspěšný, dostane se parku Murujuga mezinárodního věhlasu.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám