Hlavní obsah

Zámek Třemešek v Dolních Studénkách se konečně dočká rekonstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dolních Studénkách na Šumpersku začala tento týden dlouho plánovaná rekonstrukce bývalého zámku Třemešek, jež bude stát zhruba 50 miliónů korun. Objekt, který je v majetku obce, poničil na začátku července rozsáhlý požár. Požár způsobil škodu přes 2,5 miliónu korun. Příčinu vyšetřovatelé stále zjišťují.

Foto: Jan Rychetský, ČTK

Zámek Třemešek

Článek

"Rekonstrukce již začala, v pondělí bylo předáno staveniště. Práce, které řeší důsledky požáru, jsou součástí velké rekonstrukce. Naštěstí nakonec to zdržení v důsledku požáru bylo zhruba měsíc. Jsme rádi, měli jsme obavu, že to bude daleko významnější," řekl starosta obce Radim Sršeň.

"Zámeček má několikasetletou historii. Sami jsme byli smutní z toho, že poslední roky chátral. Rekonstrukce má být nejen záchranou tohoto krásného objektu, který je dominantou obce, ale zároveň i možností pro jeho využití," doplnil starosta.

Obec získala na přestavbu zámku na komunitní centrum evropské dotace. Podle starosty polovinu centra budou využívat matky s dětmi, druhá bude sloužit sociálním účelům. Budou zde místnosti pro ambulantní sociální služby, komunitní prostor pro setkávání obyvatel místní části Třemešek, ale i sociální byty určené zdejším občanům v případě nouze.

Dvoupatrový objekt je památkou renesanční architektury z roku 1587, který byl přestavěn v letech 1857 až 1863.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám