Hlavní obsah

Žádné zbraně ani hořlavé spreje. Jak se správně odbavit na letišti

Novinky, Michael Švarc

Doba letních dovolených je tu a spousta Čechů se do zahraničí vydává letecky. Mnoho z cestujících ovšem neví, jak se správně odbavit a co za předměty patří, či nepatří na palubu letadla. Novinkám proto zásady i nejčastější chyby připomněli tiskový mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň a tisková mluvčí Czech Airlines Handling Kateřina Pavlíková.

Bezpečnostní kontrola na letištiVideo: Novinky

 
Článek

U bezpečnostní kontroly příručních zavazadel se chybuje v zásadě u tří věcí. První z nich jsou tekutiny. „Cestující s sebou neustále mají v kabinovém zavazadle tekutiny v baleních větších než 100 mililitrů. Pravidlo je takové, že s sebou můžete přepravovat tekutiny či gely, nicméně vše musí být v balení do 100 mililitrů a vše musí být uzavřené v jednom průhledném, uzavíratelném sáčku do objemu jednoho litru,“ vysvětluje Pacvoň.

Tekutiny se navíc musejí v průhledném sáčku předložit ke kontrole zvlášť. Stejně tak je to s velkou elektronikou – notebooky, tablety a powerbanky –, která obsahuje lithiové baterie. Ta se nesmí ukládat do odbavených zavazadel, ale pouze do příručních a musí se předložit u bezpečnostní prohlídky zvlášť. Baterie by se totiž mohly při letu vznítit.

Foto: Novinky

Bezpečnostní kontrola na letišti

Samostatnou kategorií jsou pak předměty, které mohou být použity jako zbraň nebo jako zbraň vyhlížejí. „Jedná se například o nejrůznější zapalovače v podobě pistolek, dětské pistolky, o praky, ale také o nože i nůžky nad 6 centimetrů. To jsou předměty, které na palubu letadla skutečně nepatří,“ upřesňuje Pacvoň.

Zcela zakázané, v odbaveném i příručním zavazadle, jsou spreje, které obsahují hořlavé látky – například tedy i repelenty, deodoranty nebo laky na vlasy.

Rozměrné předměty odbavit zvlášť

Lidé, kteří do zahraničí nemíří kvůli relaxu, ale třeba za sportem, řeší například problémy s odbavením surfovacího prkna, golfových holí, v zimě naopak lyží. „Odbavují se jako nadrozměrná zavazadla, mají třeba větší rozměry než klasické zavazadlo nebo nějaký zvláštní tvar. S výjimkou golfových holí musíte leteckou společnost informovat předem a nahlásit přesně rozměry,“ uvádí Pavlíková. Aerolinky musí totiž potvrdit, zda se takové vybavení vůbec vejde do zavazadlového prostoru. Přeprava je pak většinou za poplatek.

Přepravu zvířat povolují dopravci buď přímo na palubě, nebo jako odbavené zavazadlo v nákladovém prostoru
Kateřina Pavlíková, mluvčí Czech Airlines Handling

Nadrozměrná zavazadla pak nelze přepravovat po automatických pásech, na přepážce je proto pracovník nejprve označí a cestující ho poté musí odnést na speciální přepážku s označením Nadrozměrná zavazadla.

Foto: Novinky

Bezpečnostní kontrola na letišti

Stejně tak si mnoho cestujících nedokáže představit cestu do zahraničí bez domácích mazlíčků. I ty lze v letadle přepravovat, a to v rámci osobní i nákladní dopravy. „Přepravu zvířat povolují dopravci buď přímo na palubě letadla jako kabinové zavazadlo, nebo jako odbavené zavazadlo v nákladovém prostoru,“ vysvětluje Pavlíková. Standardně se mohou na palubě přepravovat psi, kočky, králíci, činčily a fretky, některé společnosti povolují i želvy a ptáky.

V případě, že se zvířata přepravují na palubě, musejí vážit do 8 kilogramů včetně klece nebo boxu, v nichž se ale zvíře musí pohodlně postavit a otočit. Leteckou společnost je nutné opět informovat předem, služba je za poplatek, jehož výše se liší podle konkrétních aerolinek. „U přepravy zvířete v nákladovém prostoru letadla není limit 8 kilogramů, ale je nutné si konkrétní parametry včetně velikosti přepravky a celkové hmotnosti potvrdit s dopravcem,“ upřesňuje Pavlíková.

Pro děti speciální doprovod

Kdo chce poslat děti přes prázdniny k příbuzným do zahraničí, může tak učinit. V případě absence rodinných příslušníků je ale třeba pro ně zařídit doprovod prostřednictvím speciální služby, kterou zajistí personál na obou letištích a také posádka letadla.

„Týká se to dětí ve věku od 5 do 12 let, u některých aerolinek až do 13 let, děti mladší 5 let cestovat samy nemohou. Tato služba je u dopravců vždy zpoplatněna a částky se liší. Zároveň je nutné si tuto službu objednat a informovat aerolinky předem, jelikož na jednom letu může být jen několik dětí v péči posádky,“ tvrdí Pavlíková.

Další doporučení při cestování letadlem jsou už klasičtějšího rázu. Doporučuje se být na letišti dvě hodiny předem, v případě odbavení nadměrných zavazadel i tři. Častou prvotní chybou nicméně bývají i neplatné cestovní doklady, je proto třeba si je překontrolovat. Stejně tak to jsou neplatná víza nebo nezjištěné podmínky pro vstup do konkrétní země.

Jelikož do zahraničí jezdí stále více českých turistů, neobejdou se na letištích bez angličtiny. „Komunikace na letišti se neustále opakuje. Cestující si musí odbavit zavazadla, projít osobní kontrolou a dorazit včas k odletové bráně. Jakmile fráze spojené s pobytem na letišti jednou zvládnete, budete je mít po ruce při každé další cestě,“ říká Lucie Bechná z jazykové školy Helen Doron English.

10 frází, které můžete slyšet na letišti
Je mi líto, ale vaše kabinové zavazadlo je příliš těžké. Musíte ho odbavit.I’m sorry, but your cabin baggage is too heavy. You must have it checked in.
Kolik kusů zavazadel chcete odbavit? How many pieces of baggage do you have for check-in?
Je mi líto, pane, ale musíme vám účtovat poplatek za nadváhu zavazadla. I’m sorry Sir, but excess baggage fee will be required.
Mohu vidět vaše osobní doklady? Can I see your ID or passport, please?
Tady je váš palubní lístek. Nastupovat do letadla budete u brány 11 v 8.50 hodin. This is your boarding pass. Your boarding is at gate 11 at 8.50.
Máte s sebou nějaké tekutiny? Žádná z nádob nesmí mít větší objem než 100 ml. Do you carry any liquids? The volume of each container must not exceed 100 ml.
Dámy a pánové, oznamujeme, že let OK124 budu opožděn. Nová doba odletu je 6.51 hodin. Ladies and Gentlemen, this is an announcement that flight OK124 has been delayed. The new departure time is 6.51.
Žádáme cestující na lince do Prahy, aby se dostavili k odletové bráně. All passengers flying to Prague are kindly requested to arrive at the departure gate.
Nástup do letadla začne asi za 5 minut. Žádáme rodiny s malými dětmi, aby se zařadily na začátek fronty. Boarding will begin in approximately 5 minutes. We kindly ask families with young children to join the front of the line.
Cestující z Istanbulu mohou vyzvedávat svá zavazadla u pásu číslo 9. All passengers arriving from Istanbul can pick up their baggage at carousel 9.

Nejčastější chyby, které cestující dělají

1)      Neplatné cestovní doklady nebo cestovní doklad, který je jiného člena rodiny

2)      Neplatná víza nebo nezjištěné podmínky pro vstup do konkrétní země předem (hlavně mimo Schengen)

3)      Neověřený datum a čas odletu, dorazí na letiště pozdě

4)      Nerespektování pravidel pro příruční a zapsaná zavazadla — špatné rozměry, vyšší hmotnost, více kusů zavazadel než je v rámci tarifu povoleno, potom pak cestující musí na letišti zaplatit poplatky navíc

5)      Zakázané předměty v příručních zavazadlech — například větší nože nad 6 cm, turbo zapalovače, dětské hračky a atrapy napodobující zbraně apod.

6)      Přeprava tekutin, gelů a aerosolů v baleních nad 100 ml nebo sice do 100 ml, ale nezabalených v průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o objemu 1 litr

7)      Nepředložení průhledného uzavíratelného sáčku s tekutinami k bezpečnostní kontrole zvlášť (musí se ze zavazadla vyndat)

8)      Přeprava lithiových baterií v zapsaných kufrech (musí být pouze v příručních)

9)      Řešení nadstandardních služeb až na letišti — nedoprovázené dítě, nadrozměrná zavazadla, přeprava zvířete se musí řešit s aerolinkou již předem

10)  Používání integrovaných zámků u zapsaných zavazadel — v případě ETD kontroly na letišti musí bezpečnostní pracovníci kufr otevřít a může při otevření dojít k jeho poškození

Reklama

Výběr článků

Načítám