Hlavní obsah

Dovolená na Barbadosu se prodraží. Ostrovní ráj zavádí pobytovou daň

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená na karibském Barbadosu se turistům od neděle prodraží. Na ostrově byla zavedena pobytová daň, o které se navíc provozovatelé hotelů dozvěděli jen s týdenním předstihem. Novému nařízení neuniknou ani lidé, kteří si dovolenou zarezervovali s několikaměsíčním předstihem, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Daň se bude vybírat v hotelech a její výše bude záviset na počtu strávených dní, ale i na samotné úrovni daného ubytovacího zařízení. Pohybovat se má mezi zhruba 56 až 223 korunami za noc a za pokoj. To znamená, že čtyřčlenná rodina, která na Barbadosu stráví zhruba 12 dní a bude mít dva spojené pokoje v lepším hotelu, zaplatí za pobyt o zhruba 5300 korun víc než dosud. Do budoucna se má daň ještě zvýšit.

Nové nařízení vešlo v platnost v neděli a provozovatelé hotelů, ale i cestovní kanceláře se o něm dozvěděli pouze s týdenním předstihem. „Pochopila bych, kdyby se daň vztahovala na klienty, kteří si dovolenou teprve zařídí. Jenže zaplatit ji budou muset i lidé, kteří si pobyt zabukovali třeba před rokem, a ti nejsou nadšení,“ tvrdí Amanda Matthewsová ze společnosti Designer Travel.

Pobytová daň při tom není to jediné, co na návštěvníky karibského ostrova čeká. Od 1. října se bude na lety z Barbadosu mimo Karibik vztahovat poplatek na rozvoj turismu a letectví, který má činit asi 1500 korun. Taxa bude zavedena také na některé turistické služby, třeba na půjčování aut. Nové poplatky mají pomoci rozpumpovat barbadoskou ekonomiku, která byla zasažena finanční krizí v roce 2009.

Plošnou turistickou daň má v plánu zavést také Nový Zéland, vejít v platnost by měla až koncem roku 2019. Podle dosavadních informací by ale mělo jít o jednorázový poplatek, nebude se tedy vypočítávat podle délky pobytu. Vybrané peníze budou použity na posílení infrastruktury, ale i údržbu národních parků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám