Hlavní obsah

Nový Zéland zavede turistickou daň. Pomůže posílit infrastrukturu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavést plošnou turistickou daň se chystá Nový Zéland. V platnost by měla vejít zhruba koncem roku 2019 a její výše má být 35 novozélandských dolarů (533 korun). Vybrané peníze se použijí mimo jiné na posílení infrastruktury, ochranu přírody a další. Výjimku z placení daně mají mít Australané a obyvatelé některých tichomořských zemí, píše The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Vybrané peníze budou využity třeba na údržbu pěších tras a ochranu přírody.

Článek

Turismus na Novém Zélandu vzrostl během roku 2017 o sedm procent, očekává se proto, že pobytová daň bude vysoce profitující. „Je fér poskytnout malý příspěvek, který využijeme na posílení infrastruktury a na ochranu životního prostředí,” uvedla novozélandská ministryně pro ochranu přírodního a historického dědictví Eugenie Sageová.

Získané peníze budou využity na vybudování nových parkovišť, toalet, údržbu pěších turistických tras, ale také na konzervační projekty. Očekává se, že první rok by se mohlo vybrat až 80 miliónů novozélandských dolarů, v přepočtu přes 1,2 miliardy korun. Se zavedením daně souhlasí i místní. „V posledních čtyřech letech zaznamenáváme nárůst turistů, což pochopitelně vyvíjí tlak na současnou infrastrukturu,“ ospravedlňuje zavedení daně Paul Carberry, který je majitelem cestovní poradenské společnosti In Depth.

Výjimku z placení daně budou mít Australané, kteří paradoxně loni tvořili 39 procent z celkového počtu návštěvníků. Dále členové společenství Pacific Islands Forum, do kterého spadají některé tichomořské země jako třeba Palau, Francouzská Polynésie, Vanuatu či Nová Kaledonie. Placení se vyhnou také děti mladší dvou let.

Turistická daň není ničím ojedinělým, už zhruba dva roky funguje například na španělských Baleárách. Podle britského Independentu ale zatím nebyla zavedena v takové šíři, jako je to v plánu na Novém Zélandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám