Hlavní obsah

Pět důvodů, proč byste měli navštívit Kypr

Novinky, Jakub Kynčl

Středomořský ostrov Kypr je oblíbenou destinací zejména britských turistů. I Češi však již objevují krásy tohoto ostrova, který můžete bez větších obtíží projet během své dovolené autem. Vše je letos ještě o to jednodušší, že můžete na Kypr letos doletět přímou linkou z Prahy do Larnaky. Od počátku června do konce letního letového řádu linku provozují Cyprus Airways.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kypr je barevný a svůj. Jen nevěřte všemu, co kde uvidíte.

Článek

1) Pafos

Historické centrum ostrova Pafos je místem, kde můžete bez větších obtíží strávit několik dnů a přesto se zde nudit nebudete. Není ani divu, že se podle legendy právě nedaleko tohoto města, u uskupení velkých skal zvaných Petra tou Romiou, měla v mořské pěně zrodit řecká bohyně lásky a krásy Afrodite, která povstala z vln a na lastuře dojela až na zdejší vyhlášenou pláž.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mozaiky v Pafosu jsou nejen obrovské, ale i působivé.

Pokud vás však na legendy neužije, tak vaši pozornost jistě upoutá místní obří archeologický park, kde stále ještě probíhají vykopávky. K vidění jsou tu mimo jiné velmi dobře dochované římské vily a také působivé obří mozaiky. Ne nadarmo je toto místo už od roku 1980 na seznamu světového dědictví UNESCO.

2) Agia Napa

Kyperské pláže se pravidelně dostávají do výběru těch nejkrásnějších v Evropě. Pokud se zeptáte deseti lidí, každý vám pravděpodobně doporučí nějakou jinou, protože je opravdu z čeho vybírat. Avšak právě na jihovýchodním cípu ostrova se nacházejí ty asi nejpůsobivější. Písečný výběžek s působivými tvary skal a tyrkysovým mořem kolem dokola je jedním z nejkrásnějších míst. V hlavní sezóně je zde trochu plněji, ale pokud dorazíte mimo hlavní turistickou sezónu, budete toto místo zbožňovat. I ti méně otužilí se zde bez větších potíží vykoupou i v listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Pláže v Agia Napa a bezprostředním okolí jsou velmi malebné i díky úchvatné barvě moře.

3) Mezze

Stále více lidí cestuje do oblasti Středomoří nejen za koupáním, ale také za místní gastronomií. Mezze jsou pojem, se kterým se setkáte i na Balkáně, v Řecku, Turecku a dalších zemích. Pokud jste zvyklí dát si jedno velké jídlo, které zajíte zmrzlinovým pohárem, možná vás mezze trochu zaskočí. Princip tohoto stravování je totiž trochu jiný, ale gastrocestovatelé jej zbožňují. Doprostřed stolu vám totiž obsluha nosí malé talířky a mističky s malými ochutnávacími porcemi jídel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Sběr plodiny taro, známé také jako kolokázie jedlá, probíhá na Kypru vždy koncem roku.

Že na maličké porce nejste? Nebojte, když vám přinesou dvacet malých misek, tak se po obědě tak tak odkutálíte. Objednat si můžete třeba i jen vegetariánské, masové či rybí mezze. A nezapomeňte ochutnat taro! Když dorazíte do země koncem listopadu, můžete sledovat místní farmáře, jak ho z místní úrodné půdy vykopávají.

4) Malované kostelíky a kláštery v pohoří Troodos

Kypr má co nabídnout i aktivnějším turistům. Pohoří Troodos je sice nejkrásnější na jaře, kdy se celé zbarví do odstínů kvetoucích rostlin, kdy je rájem zejména pro cyklistiku a pěší turistiku, ale za tamějšími historickými kostely se jezdí celoročně. Nevynechejte hlavně klášter Kykkos, kde naleznete mimo jiné i unikátní Byzantské muzeum plné velevzácných zlatých a stříbrných předmětů z dob, kdy se tato slavná říše roztahovala po značné části Středomoří. Nejstarší z těchto budov jsou staré bezmála 1000 let a deset z nich je zařazeno na seznamu UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Klášter Kykkos se ukrývá v pohoří Troodos.

5) Pivo a víno

Kypr je samozřejmě vyhlášený spíše kvalitními víny a pálenkou z hroznů zvanou zivania. Češi si sice u moře obvykle rádi dopřejí nějakou tu dvoječku, ale není třeba debatovat o tom, co je naším nejoblíbenějším alkoholickým nápoje. I proto vás možná potěší informace, že v zemi funguje několik mikropivovarů, kde můžete ochutnat vskutku zajímavá piva.

Foto: Profimedia.cz

Místní pivo Keo je na ostrově asi nejrozšířenější. Pokud si však chcete chmelový mok opravdu vychutnat a ne se jen vnitřně zchladit, poohlédněte se raději po jiné značce.

Na pivo Keo, které se vaří v Limassolu, narazíte takřka v každé druhé hospodě. Vodnatou chuť si však český pivař příliš nevychutná, a tak se zkuste poohlédnout spíše po pivech z ostrovních mikropivovarů. Pivovar Aphrodite's Rock najdete ve městě Pafos, mikropivovar Pivo objevíte v uličkách Nikósie a mikropivovar TrueAle leží kousek za městem Limassol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám