Hlavní obsah

Důchodkyně několikrát obešla letištní kontrolu a odcestovala bez dokladů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní kontrola by měla být zárukou, že se do prostoru letiště, a především do samotného letadla nedostane nikdo nebezpečný. Nyní 66leté Američance Marilyn Jean Hartmanové se to přesto několikrát povedlo - proplížila se přes prohlídku, nastoupila do letadla a odletěla. Ačkoli v podstatě nepředstavovala bezpečnostní riziko a byla vždy nakonec chycena, svému bizarnímu koníčku se věnovat nepřestala, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hartmanovou minulý týden chytili, když se v letadle z Chicaga dostala na londýnské Heathrow. Hned po příletu byla zatčena a ve čtvrtek ji deportovali zpět do USA, kde ji čeká soudní slyšení. Ve své rodné zemi je už známou firmou, něco takového neudělala poprvé. Třeba v roce 2014 byla nejméně jednou chycena, když se snažila proplížit do letadla mířícího na Havaj.

Ve stejném roce se po několika pokusech vplížit se do letadla v kalifornském San José dostala do Los Angeles. V roce 2015 zase odletěla z Minnesoty na Floridu. Později byla zatčena v Chicagu, když se pokoušela proplížit kolem bezpečnostní kontroly na dvou letištích.

Sama žena se neukázala pro okolí nebezpečnou, přesto by se něco takového na letišti – obzvlášť v Americe, kde se po 11. září kontroly velmi zpřísnily – nemělo stát. Například v Praze se musejí cestující prokázat letenkami ještě před bezpečnostní prohlídkou, turnikety by je jinak ani nepustily dál.

Po prohlídce musejí zase doložit pas a palubní lístek při nástupu do letadla u brány. Harmanová letenku ani pas nikdy neměla. Podle Independentu se obvykle snaží splynout s velkými skupinami a zdá se, že se jí tato taktika již několikrát vyplatila. Vysloužila si díky tomu přezdívku sériový černý pasažér.

Vězení se zdárně vyhýbá

Americký Úřad pro bezpečnost v dopravě, spadající pod Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA, prověřuje, jak se mohlo ženě podařit proniknout přes kontrolu. „Během počátečního šetření jsme zjistili, že cestující kontrolním stanovištěm normálně prošla, než nastoupila na let. Okamžitě jsme ovšem podnikli kroky, abychom prověřili praktiky bezpečnostních prohlídek na celém letišti,“ uvedla agentura v prohlášení.

Nejste ve vězení, protože se vám všichni lidé tady snaží pomoci
soudce William Raines

Jelikož je žena ve své podstatě neškodná, soudy byly často bezradné. „Co s vámi mám dělat, paní Hartmanová?“ dotazoval se soudce William Raines během jednoho slyšení v roce 2015.

Uplynul rok a Američanka stála opět ve stejné síni. Tou dobou už pobývala v zařízení pro mentálně choré. Soudce jí dal dva roky podmínku a nařídil dalších šest měsíců ve stejném léčebném zařízení. „Jediný důvod, proč nejdete do vězení, je ten, že všichni lidé tady se vám stále snaží pomoci,“ uvedl při slyšení Raines.

Hartmanová údajně v mnoha případech doufala, že bude chycena. „Není to jako ve filmu Chyť mě, když to dokážeš. Spíš jako by říkala: Prostě mě pojď chytit,“ uvedl státní zástupce Jeff Allen.

Nikdo však nechápe, proč žena natolik tíhne právě k letištím. Jedná se zřejmě jen o pouhý výplod choré mysli. Podle Hartmanové se totiž lidé – letištní kontrola, cestující, vězni, dokonce i Barack Obama – spikli, aby ji přinutili se do letadel dostávat, nechat se chytit, uniknout trestu a celý proces zopakovat. „Doufají, že se zkrátka zabiju, nebo budu pohoršovat společnost,“ uvedla Američanka při rozhovoru v době, kdy byla ve vazbě na Floridě. „Sbohem krutý světě!”

Reklama

Výběr článků

Načítám