Hlavní obsah

Zemětřesení poničilo poetický čínský národní park, který je v UNESCO

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi silné zemětřesení poničilo některá místa čínského národního parku Ťiou-čaj-kou. Ten je nejen velmi vyhledávanou turistickou atrakcí provincie Sečuán, ale pro svou poetickou krajinu plnou zelenomodrých jezer se dostal i na seznam dědictví UNESCO. Škody zasáhly nejen vodní plochy, které jsou teď částečně zasypané zeminou, ale také některé pitoreskní vodopády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení zničilo v Číně známé scénické místo v národním parku Ťiou-čaj-kouVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení, které zasáhlo v úterý v noci oblast kolem parku, si vyžádalo také oběti na lidských životech. Velmi jím utrpěla také samotná krajina, kterou ročně podle agentury AP navštíví zhruba 34 000 lidí. Na videozáznamu, který byl zveřejněn, jsou vidět polámané stromy, sesunutá půda u vodopádů, někde hlína zasypala také jezera a průzračná a oslnivě barevná voda dostala kalný odstín.

Foto: Profimedia.cz

Sparkling Lake je jednou z dominant parku.

Drobně utrpělo i takzvané Sparkling Lake neboli Třpytivé jezero, které je jedním z nejznámějších míst v parku. Po zemětřesení téměř vyschlo, což se zdá být skoro nemožné, jelikož za normálních okolností bylo hluboké až devět metrů. Podobně utrpěl také nejvíce ikonický vodopád Nuo-ž'-lang, za nímž je nyní vidět skála, která dříve vidět nebyla.

Foto: Profimedia.cz

Rezervace je známá pro své pitoreskní vodopády.

Zemětřesení, které dosáhlo sedmi stupňů Richterovy škály, zničilo rovněž mnoho přístupových cest, některé z nich zablokovaly polámané stromy. Orgány nyní pracují na jejich odklizení a také na nápravě dalších způsobených škod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám