Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na tvořivý festival či za večerníčkovými bytostmi

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První srpnový víkend se ponese především ve znamení historických akcí a festivalů. Za rytíři mohou zájemci vyrazit třeba do Mělníka, Zruče nad Sázavou či Lovosic. Pokud toužíte po kreativnějším programu, nenechte si ujít tvořivý festival u Jablonce nad Nisou. Za pohádkovými bytostmi a večerníčky můžete zase vyrazit do Hamrů nad Sázavou.

Foto: Profimedia.cz

Malujte, kreslete, zkrátka tvořte na festivalu u Jablonce nad Nisou. Ilustrační foto

Článek
Praha

Se strašidly Malou stranou

Vypravte se na netradiční procházku Malou stranu až na Hrad. Výpravu po místech, kde se v minulosti odehrávaly příběhy pražských strašidel povedou ti nejpovolanější, samotná strašidla. Dvouhodinová vycházka zavede účastníky po nejrůznějších zajímavostech a třeba se dozvíte i něco nového. Sraz zájemců je v Muzeu pražských pověstí a strašidel, místo je nutné si rezervovat. Více zde.

Pohádková neděle

Zámek Chvaly zve na nedělní pohádkový program. Na návštěvníky tentokrát bude čekat Popelka, která je provede zámkem, ale také interaktivní výstavou pro děti na téma hlavolamů v ulicích starého města. Připraveny jsou také nejrůznější soutěže. Prohlídky trvají vždy 40 minut, je potřeba si místo předem rezervovat. Po skončení prohlídek mohou návštěvníci zůstat na zámku, jak dlouho chtějí. Více informací najdete zde.

Tajemství teleskopu

Pokud si chcete o víkendu užít nějaké dobrodružství, zúčastněte se fiktivní pátrací hry Tajemství Keplerova teleskopu. Během ní se projdete tajemnými zákoutími Prahy a budete moci prožít odpoledne jako lovci pokladů Lara Croft či Indiana Jones. Na návštěvníky čekají nejrůznější soutěže a úkoly, při jejichž správném plnění možná nakonec najdete i onen teleskop, který umožní nahlédnout do budoucnosti. Podrobnosti o akci zde.

Středočeský kraj

Mělnická bitva

V sobotu se uskuteční další ročník Bitvy na Mělníku, který dějově naváže na uplynulé akce. Obsahem letošní fantaskní bitvy bude boj proti zlému Nekromantovi, který v minulém roce na statečné válečníky vyslal démony i čarodějnici. Kromě střetu se ale návštěvníci mohou těšit na dobový jarmark s historickými hudebníky, ukázky řemesel nebo šermířskou pohádku. Detaily naleznete zde.

Historické slavnosti

Do časů Rudolfa II. se mohou přenést návštěvníci v rámci 17. ročníku historické slavnosti ve Zruči nad Sázavou. V zámeckém parku bude připraven dobový jarmark s ručními výrobky i nejrůznějšími pochutinami, doplněn o dobovou hudbu, ale také zábavu pro malé i velké diváky. Připraveny jsou dílny, katovna, o slovo se přihlásí také alchymisté. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Ovčácké slavnosti

V neděli se v Borovanech uskuteční Ovčácké slavnosti. Diváci na nich budou moci mimo jiné zhlédnout ruční stříhání ovcí, předení a pletení nastříhané vlny. Připraven je ovšem také jarmark s řadou tvůrčích dílen pro děti i dospělé, nejen malé návštěvníky pak pobaví ukázky práce ovčáckých psů. Co dalšího akce nabídne se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Zahradní slavnosti

Zámek Svojšín bude o víkendu hostit zahradní slavnosti. Návštěvníci se při této příležitosti mohou těšit především na ochutnávky barokní kuchyně, ale také na řemeslný jarmark s dobovou barokní hudbou. Pro malé návštěvníky jsou přichystané výtvarné a žonglérské dílny, nebude chybět ani tradiční soutěž marmelád. Po celý víkend budou v zámeckých zahradách k vidění také bohaté květinové expozice. Více zde.

Karlovarský kraj

Čajový festival

O víkendu proběhne v Mariánských lázních třetí ročník festivalu ČajoKrásno, který se zaměřuje na nejrůznější odrůdy čaje. Setkání milovníků tohoto nápoje se uskuteční pod širým nebem v oblasti lázeňského parku u Ferdinandova pramene. Akce je vhodná i pro děti, jsou připraveny totiž workshopy, tržnice, loutková pohádka a další divadélka. Rodiče se mohou těšit na besedu o čínské medicíně nebo koncert bluesové hudby. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Valdštejnské slavnosti

Průvod Lovosicemi vedený Adamem mladším z Valdštejna bude stěžejním bodem sobotních Valdštejnských slavností. Návštěvníci se ale mohou samozřejmě těšit na mnohé víc, mimo jiné na školu pro mladé rytíře, bubenickou show, ale také vědomostní soutěže o ceny a mnoho dalšího. Akce začíná na Václavském náměstí ve 13:00 hodin. Více zde.

Liberecký kraj

Tvořivý festival

Do Rychnova u Jablonce nad Nisou jsou v sobotu zvaní všichni, kdo rádi tvoří. Ať už jste začátečníci či profesionálové, můžete si přijet něco nakreslit, namalovat nebo vyrobit. Hlavními body festivalu budou například dílny výroby ručního papíru, dále workshopy grafiky a dalších výtvarných technik. Kromě toho budete moci zrelaxovat na józe nebo při tancích. Program je samozřejmě vhodný i pro děti. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Muzejní noc

Městské muzeum Nové město nad Metují zve v sobotu na netradiční noční prohlídky. Průvodcem při nich bude Jan Černčický z Kácova a prohlídky budou zaměřeny na poznávání historie města i jeho tajemství. Začíná se v 19:00 hodin, poslední skupina vyjde ve 21:00 hodin. Rezervace předem nutností. Více informací zde.

Pardubický kraj

Večerní prohlídky

Také zámek Moravská Třebová zve k netradičním večerním prohlídkám. Uskuteční se v sobotu a návštěvníkům vyloží příběh o lásce a zradě, odehrávající se ve Francii koncem 16. století. Děj tohoto neobvyklého představení bude plný šermířských soubojů a osudových zvratů. Akce je vhodná pro celou rodinu, ale místo na prohlídce je dobré si včas rezervovat. Podrobnosti zde.

Vysočina

Den s večerníčky

Na Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou je na sobotu přichystán zábavný den s oblíbenými večerníčkovými postavičkami. Na stanovištích čekají na návštěvníky nejrůznější úkoly, které prověří jejich znalosti, postřeh, dovednosti i kondici. Z pohádkových postaviček budou přítomni třeba Křemílek s Vochomůrkou, Spejbl s Hurvínkem nebo Maxipes Fík. Mimo to budou po celý den probíhat ukázky kovářské práce. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Milotické dožínky

V neděli se v Miloticích uskuteční dožínky. Hlavním lákadlem programu je krojovaný průvod obcí, později je připraven kulturní program na hospodářském nádvoří zámku. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky tradičních lidových řemesel, které se pojí s ukončením žní na Slovácku. Vstupné na akci je 100 korun, ale krojovaní a děti do 15 let mají vstup zdarma. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Narozeniny ve vodě

Termální lázně Losiny v srdci Jeseníků slaví druhé narozeniny. Při této příležitosti je na sobotu nachystána akce, při které se budou moci dospělí i děti do sytosti vyřádit. Na programu jsou pohybové hry na vodě i souši, dětský fotbálek, tvořivé dílničky, ale i nejrůznější soutěže. Chvíle odpočinku můžete vyplnit posedáváním či plaváním v termální vodě. Více informací zde.

Zlínský kraj

Všeminské slavnosti

V obci Všemina proběhnou o víkendu tradiční Všeminské slavnosti. Je při nich připraven bohatý program, který zabaví a pobaví především děti. Kromě skákacího hradu či malování na obličej je velkým tahákem programu pěnová party, ale také ohňová show či vystoupení klauna. Připraveny budou i kolotoče a další nejrůznější atrakce. Více naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Jak chutná Moravskoslezsko

Na sobotu je v lázních Karlova Studánka nachystán gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko, na kterém budou moci návštěvníci z nejrůznějších koutů republiky poznat tradiční chutě tohoto kraje. Kromě jídla ale akce láká i na program pro děti, třeba kreativní dílničky, divadlo, skákací hrad nebo soutěžní stezku se šmouly. Vstupné je zdarma. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám