Hlavní obsah

Zima jako v Rusku. V nejstudenější vesnici světa klesají teploty i k minus 50 stupňům

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ojmjakonu je zima jako v Rusku. To asi proto, že se v Rusku skutečně nachází, na známém rčení tudíž skutečně něco bude. Vesnice na Sibiři je známá coby pól chladu, průměrné teploty v lednu se tam totiž pohybují kolem minus 50 stupňů Celsia, i když nejnižší naměřené byly ještě mnohem extrémnější.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice je známá také pod přezdívkou pól chladu.

Článek

Pokud jste si mysleli, že mrazy v Česku udeřily skutečně tvrdě, návštěva Ojmjakonu by vás z tohoto omylu velmi rychle vyvedla.

V roce 1924 ve vesnici naměřili extrémních minus 71,2 stupně Celsia — méně bylo naměřeno jen kolem antarktické výzkumné stanice Vostok, kde nejnižší teplota klesla k 89,2 stupňům. Tento fakt dělá z Ojmjakonu nejstudenější místo na severní polokouli a vůbec nejchladnější permanentně osídlené místo na planetě.

Foto: Profimedia.cz

Ojmjakon - pól chladu. Přezdívka, která napovídá, že příznivé teploty asi nebudou doménou vesnice.

Život ve vesnici rozhodně není nic pro křehotinky. Svou fotografickou sérii sem přijel pořídit Novozélanďan Amos Chapple, který kromě Ojmjakonu navštívil i Jakutsk, který je považován za nejstudenější obydlené město na světě a od vesnice je vzdálen přes 930 kilometrů, tedy skoro den cesty autem.

„Když jsem poprvé vystoupil ven, měl jsem docela tenké kalhoty. Vzpomínám si, jak se mi mráz opravdu fyzicky zařezával do nohou a v ústech mi zamrzaly sliny,“ řekl fotograf pro portál Weather.

V létě jsou i třicítky

Život v Ojmjakonu se extrémním mrazům, které trvají zhruba od prosince do února, v mnohém přizpůsobuje. Například toalety se většinou staví mimo domy, protože studená půda velmi ztěžuje budování potrubí uvnitř budov.

Auta se pak musí parkovat do vyhřívaných garáží nebo nechat celou noc zapnutá, jinak by už nenastartovala.

Foto: Profimedia.cz

Většina záchodů je venku ve formě kadibudek.

Lidé ve vesnici jedí většinu času maso, protože je zde nemožné cokoli vypěstovat. I když jsou samozřejmě na zimu zvyklí a vybaveni, snaží se trávit venku co možná nejméně času. Je to také kvůli dennímu světlu, přes zimu si ho užijí maximálně tři hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Přes zimu si obyvatelé Ojmjakonu užijí nanejvýš tři hodiny denního světla.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé se snaží zbytečně nevycházet. Někdy se ale ven musí.

Občas jsou chladné i letní měsíce, červen a červenec jsou jediným obdobím v roce, kdy teploty nikdy neklesnou pod minus 10 stupňů. Někdy je ale léto i pořádně horké, nárazově mohou přijít i dny, kdy panují teploty přes 30 stupňů, a nejedná se o nic neobvyklého.

Nejvyšší naměřená teplota byla 34,6 stupně. Rozdíl mezi ní a nejnižší naměřenou hodnotou je neuvěřitelných 105,8 stupně. Ojmjakon je tedy bezesporu i jedno z míst s největšími teplotními výkyvy na planetě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám