Hlavní obsah

Do ruské jeskyně léto nepronikne, turisty však přitahuje stále

Novinky, mšv

Na okraji ruského města Kungur se nachází jedno z nejpozoruhodnějších a turisticky nejvyhledávanějších míst Sibiře. Unikátní Ledová hora, pod níž se rozkládá rozsáhlý jeskynní komplex, do jehož zamrzlých chodeb letní teploty nikdy neproniknou. Zato turisté se na místo vypravují stále rádi, protože se zde snoubí krása země se zajímavou světelnou podívanou.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně je jednou z nejvyhledávanějších atrakcí Sibiře.

Článek

Jeskyně mohou v létě fungovat také jako příjemný úkryt před žárem. Zatímco venku se teploty šplhají nad třicet stupňů, uvnitř zůstávají chodby pokryté ledem. Celá přístupná část je dlouhá pět kilometrů a návštěvníci si mohou vybrat z krátkého či dlouhého okruhu, jehož projití trvá hodinu a půl. Ale vždy je na co koukat.

Přirozenou krásu ledových útvarů doplňuje například barevné nasvícení v jedné z podzemních síní. Je ale třeba počítat s tím, že teploty jsou někde opravdu nízké. V jeskyni zvané Věžička klesají i k minus 17 stupňům Celsia, v těch přívětivějších se drží kolem nuly.

Foto: Profimedia.cz

Nasvícení dodává jeskyni na kráse.

Další aspekt jedinečnosti dodávají jeskyni podzemní jezera, kterých je dohromady 70, a jsou napájena podzemní řekou.

Nespornou výhodou místa je i vysoká turistická frekventovanost. Poblíž bylo totiž postaveno středisko, kde se nachází hotel i restaurace. Samotné chodby v jeskyni jsou uzpůsobeny pro klasické prohlídky a není třeba žádné speciální vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Nejnižší teplota dosahuje k minus 17 stupňům.

Jeskyni obestírá i legenda, podle které se každá žena, která náhodou uklouzne na takzvané ženské cestičce a poraní si koleno, provdá za šlechtice. Něco podobného se zde totiž stalo jisté princezně, která se jen pár minut po opuštění jeskyně zasnoubila s vysoce postaveným šlechticem.

Reklama

Výběr článků

Načítám