Hlavní obsah

Tipy na víkend: Přivítejte advent nebo hodujte na posvícení

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První adventní víkend je tu. S jeho úderem začínají na mnoha místech také adventní trhy se slavnostním rozsvěcením vánočního stromu. Na ten největší v Česku se jako tradičně můžete jít podívat na Staroměstské náměstí v Praze. Na své si přijdou hlavně milovníci gastronomických pochoutek, ale i ti, kteří hledají nějaký originální ruční dárek.

Foto: Profimedia.cz

Přivítejte vánoční čas u rozsvícení stromu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Rozsvícení stromu

V sobotu proběhne na Staroměstském náměstí slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Pojí se s ním také začátek adventních trhů, které skončí až po Novém roce. Letos se navíc strom bude rozsvěcet denně každou hodinu mezi 17:30 a 20:30 se světelnou animací a hudbou. Zcela poprvé se strom rozsvítí právě v sobotu v 17:00 hodin.

Adventní hody

V areálu Art Zoone v pražské Troji neboli v bývalém pivovaru začnou v sobotu adventní trhy, v jejich rámci se můžete těšit na nejvybranější pochoutky, třeba na zabijačkové hody. Pochutnáte si na jitrnicích či jelitech. Je však připravena také vietnamská kuchyně nebo oblíbená sýrová pochoutka raclette. Trhy se otevírají už v 10:00 dopoledne.

Ezoterické setkání

O víkendu jsou všichni milovníci a vyznavači ezoteriky zváni do haly TJ Pankrác, kde se uskuteční prodejní výstava Ezotera. Čeká na vás bohatý program v podobě přednášek, workshopů, koncertů, poradny klasické i alternativní medicíny a mnoho dalšího. Mimo to si budete moci prohlédnout a nakoupit nejrůznější zboží, ať už šperky nebo různé ezoterické věci. Více zde.

Středočeský kraj

Zahájení adventu

Adventní trhy zahajují v sobotu i na mnoha místech ve středních Čechách. Za atmosférou Vánoc můžete vyrazit například na zámek Nelahozeves nebo Žleby. Těšit se můžete na vybrané laskominy nebo tradiční ruční výrobky. Více informací o adventní akci na zámku Žleby najdete zde.

Speciální prohlídky

V době adventu chystá spousta zámků a památek speciální prohlídky. Jedny z nich se uskuteční například na zámku Dobříš. Konají se zde každý víkend od tohoto až do 18. prosince. Nechte se unést neobvyklou atmosférou a připomeňte si dávné a mnohdy již zapomenuté zvyky. Chybět nebudou ani betlémy. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Tvůrčí dílny

Na tvůrčí dílny, které zdaleka nejsou určeny jen dětem, můžete dorazit v neděli do písecké Sladovny. Budete si moci vyrobit originální dárek a načerpat inspiraci. Čeká na vás třeba kovářská pec nebo výroba svícnu či vánočního aranžmá na stůl. Spoustu výrobků už také budete moci zakoupit hotové, ať už nejrůznější hrnečky, dekorace a podobně.

Plzeňský kraj

Prohlídka sídliště

V rámci doprovodného programu výstavy Příběh paneláku v Plzeňském kraji proběhne komentovaná prohlídka sídliště Slovany. Při procházce se blíže podíváte na historii projektu a vývoj realizace sídliště od roku 1953 do roku 1963. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Za dobrotami i kluzištěm

Adventní trhy začínají v sobotu ve všech velkých městech kraje, ať už v Karlových Varech, Sokolově či Chebu. V posledním zmíněném městě se můžete těšit na volně přístupné ledové kluziště, které bude otevřeno každý den od 14:00 do 21:00 hodin. Dále jsou připraveny stánky s výrobky i dobrotami. Více zde.

Ústecký kraj

Výstava betlému

Od soboty bude v kostele sv. Vavřince v Rumburku k vidění betlém z roku 1922. Přístupný je během otevírací doby Lorety. Jesličky se staví na ploše o rozloze 20 metrů čtverečních a vidět ho lze při prohlídkovém okruhu. Vidět ho můžete až do 2. února, během vánočních svátků je vstupné dobrovolné. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Vánoce na zámku

V neděli proběhnou na zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí speciální prohlídky, které mají představit vánoční slavení a zvyky šlechty. Návštěvníci uvidí vyzdobené apartmá včetně zámecké kaple. Prohlídky probíhají od 10:00 do 14:00 každou hodinu. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Degustace piva vína

V centru Walzel v Meziměstí se v sobotu uskuteční ochutnávka vín a piva. Připraveno bude přes 50 druhů vín a 17 druhů čepovaného piva. K pití budete moci ochutnat speciality tamních dodavatelů, maso a masné výrobky, sýry nebo i marmelády. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Posvícení

Tradiční kateřinské posvícení se uskuteční již tuto sobotu na chrudimském Resselově náměstí. Na návštěvníky čeká tradiční trh řemeslníků a výrobců s pravou českou zabijačkou, klobásami, pivem, ale i svařeným vínem. Více zde.

Vysočina

Adventní jarmark

Na nádvoří zámku Telč se v sobotu uskuteční adventní jarmark Sdílení. Na návštěvníky čekají tvořivé dílny, stánkový prodej či kulturní vystoupení, mlsnou budou moci zahnat tradičními dobrotami. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

V sobotu otevřou vinaři z Prušánek své sklípky, aby mohli návštěvníci ochutnat jejich především mladá vína. Vstupenka zahrnuje nákup vína, průvodce, skleničku a další drobnosti navíc. Prodej vína bude navíc zajištěn i v neděli od 10:00 do 12:00 hodin. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Bylinné saunování

Až do neděle se ve wellness hotelu Hluboký dvůr koná Sauna Herbal Cup, ve kterém se nejlepší tuzemští i zahraniční sauneři utkají ve dvou hlavních soutěžích. Využít toho může i široká veřejnost, pro kterou je v rámci akce připraven program. Staňte se například figuranty v soutěži o nejlepší peelingovou proceduru. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Design Market

Již potřetí se přehlídka designu mladých tvůrců vrátí do zlínského zámku. Výstava Zlín Design Market se uskuteční v oba dva víkendové dny, a je prodejní. Doprovodný program zahrnuje přednášky, workshopy a tvůrčí dílny. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Sklářská dílna

V obchodním centru Silesia Opava si budete moci v sobotu vyzkoušet práci v mobilní sklářské dílně. Foukání, zdobení či tvarování pod dohledem odborníků začíná odpoledne v 13:00 hodin a končí o čtyři hodiny déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám