Hlavní obsah

Kappadokie: Říše skřítků v nadživotní velikosti

Novinky, Klára Fischleinová

Kdyby spisovatel John Ronald Reuel Tolkien navštívil tureckou Kappadokii a zdejší město Göreme, možná by ho toto místo inspirovalo k napsání dalšího fantasy románu. Stovky skalnatých útvarů tady příroda vytvarovala do zvláštních podob, které s trochou představivosti připomínají zvířata, houby nebo pouštní duny.

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké skalní město je výletem do jiného světa

 
Článek

Území Kappadokie se rozkládá ve středním Turecku. V sdrci Kappadokie najdeme nenápadné městečko Göreme, prorůstající místní skalnatou krajinou. Při pohledu na okny proděravělé kusy skal a mezi nimi nesměle vykukující domečky si člověk nemůže nevybavit vysněnou říši skřítků, kterou si v dětství tolikrát představoval nad knížkami pohádek.

Foto: Profimedia.cz

Jen těžko se v Kappadokii rozpoznává, kde končí skály a začínají domovy místních

Místo čiperných trpaslíků s vousy a čepicemi chodí po městečku Göreme turisté. Osídlení zdaleka nekončí tím, co je vidět na povrchu. Skalní město pokračuje i v podzemí. Tam se ukrývá systém uměle osvětlených úzkých i širokých chodeb se střídavě vysokými či nízkými stropy. Některými částmi podzemních uliček je potřeba prolézt po čtyřech, pokud je cestovatel touží prozkoumat.

Foto: Profimedia.cz

Tyto útvary připomínají spoustě cestovatelů houby

Oko zkušeného houbaře jistě pozná a ocení skalnaté celky ve tvaru nápadně připomínajícím bedly vysoké i další jedlé houby z českých lesů. S některými kusy skal si v okolí Göreme pohrál čas a počasí, s jinými člověk. Ať už tak či tak, jen těžko se lze v nekonečné změti zdejších skvostů zorientovat. Jistotou je, že si tady turisté mají pokaždé co prohlížet. I když tu už třeba nejsou poprvé.

Zajímavost

V Göreme jsou na turisty už zvyklí, takže tu je pro ně připraveno veškeré zázemí v podobě hotelů a restaurací. Poté, co vyrazíte na poznávací výlet do okolí nebo navštívíte zdejší muzeum pod širým nebem, se můžete ubytovat v některém ze skalních hotýlků. Vybírejte pečlivě, řada z nich totiž nedrží cenu nijak přehnaně vysoko kvůli velké konkurenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám