Hlavní obsah

Trolí jazyk inspiruje dobrodruhy k nebezpečným kreacím

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trolltunga, neboli Trolí jazyk, je jedinečným přírodním úkazem norských hor. Turisté si tu pořizují odvážné snímky a užívají úchvatné výhledy. Jsou přece o poznání blíž nebi.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco někteří se výšky nebojí ani trochu, jiní turisté si na kraji vyhlídky raději lehají, aby neztratili rovnováhu.

Článek

Dopravit se na vyčnívající kamenný Trolí jazyk v horách Skjeggedal v jižním Norsku je možné vícero způsoby. Část cesty si například žádá vyšlápnutí víc než 2500 dřevěných schodů. Přiblížit cíli turisty může i lanovka, když ale není v provozu, musejí se spolehnout na kvalitní obuv a vytrénovanou fyzičku.

Foto: Profimedia.cz

Tohoto turistu výšlap na Trolí jazyk očividně motivoval ke cvičení jógy

Celodenní túra zabere zdatnějším cestovatelům okolo osmi hodin. Ti, kteří zvolí pomalejší tempo, by měli počítat asi s 10 hodinami. Odměnou všem, kteří cestu na Trolí jazyk nevzdají, je dech beroucí vyhlídka z výšky okolo 1100 metrů nad mořem. Všude kolem jsou jen hory, skály a lesy.

TIP: Nejlepší podmínky pro túru na Trolí jazyk jsou od poloviny června do září.
Foto: Profimedia.cz

Dokonalý výhled i velké nebezpečí

Někteří turisté se rozhodnou výlet rozdělit do dvou dnů. K přenocování zvolí buď vlastní stan, nebo si v nedalekém městě Odda domluví nocleh v chatce Reinaskorsbu. Ta stojí nedaleko Trolího jazyka a klíčky k ní je možné vyzvednout v oddském infocentru pro turisty, které nabízí například i mapy.

BEZ KOMENTÁŘE: Trolí jazyk je oblíbenou přírodní vyhlídkou. Někteří turisté tu mají pro strach uděláno

Ať už následně přespí nahoře ve skalách, nebo dole v pohodlí hotelu, užívají si turisté 350 metrů dlouhou vyhlídku plnými doušky. Někteří se dokonce nebojí riskovat život. Na špičce „jazyka“ tančí, stojí na jedné noze nebo sedí, jako by si chodidla máčeli v rybníce. Lepší si nepředstavovat, co by mohlo následovat, kdyby silně zafoukal vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám