Hlavní obsah

Krkobusy brázdí už podesáté Krkonoše

Právo, Vladislav Prouza

Desítky cykloturistů v sobotu využily premiérovou jízdu krkonošských Krkobusů, které jsou speciálně upraveny pro dopravu jízdních kol. Usnadňují však také dopravu místním obyvatelům.

BEZ KOMENTÁŘE: V Krkonoších budou cykloturisty svážet speciální autobusy i během letošní sezóny Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Účastníky krkobusové jízdy z Vrchlabí do Horní Malé Úpy čekal v sobotu sjezd po nové cyklotrase do Spáleného Mlýna, cesta lanovkou z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch a dlouhý sjezd zpět do Vrchlabí. Předností Krkobusů, jejichž služeb každoročně využije skoro 40 tisíc lidí, je především možnost vyjet na vrcholy hor na sedadle autobusu a posléze si užívat v sedle kola dlouhých sjezdů.

Krkobusy propojují Krkonoše 118kilometrovou páteřní trasou z Harrachova do Horní Malé Úpy. Na tu navazuje řada dalších horských spojů. Projekt Svazku měst a obcí Krkonoše funguje díky finanční podpoře Královéhradeckého a Libereckého kraje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V sobotu zavítaly do Krkonoš desítky turistů. Někteří i s kočárky

„Díky spolupráci s ochranáři se velmi rozšířily možnosti cyklistů,“ přiblížila koordinátorka projektu Mirka Chaloupská. Cykloturisté mohou využít i cyklobusů vypravovaných z Hradce Králové a směřujících do cykloturistického uzlu ve Vrchlabí, odkud lze pokračovat navazujícím spojem takřka do jakéhokoliv krkonošského střediska.

Krkobusy kromě turistického významu výrazně ulehčují i pohyb trvale žijících obyvatel horského regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám