Hlavní obsah

Ostravský důl letos poprvé uvítal turisty

Právo, Aleš Honus

Návštěvnická sezóna začala během uplynulého víkendu, a to navzdory silnému sněžení, nejen na většině hradů a zámků. Poprvé se pro veřejnost otevřely brány ostravského Dolu Michal, který je součástí seznamu národních kulturních památek a který patří k nejpozoruhodnějším svědkům hornické historie ve střední Evropě.

Foto: Aleš Honus, Právo

V Dole Michal čekají návštěvníky i ukázky jednotlivých přístrojů.

Článek

Součástí areálu, kde se mohou návštěvníci vcítit do rolí horníků nastupujících na každodenní šichtu, jsou například unikátní řetízková šatna, lampovna, koupelna, výdejna svačin, řídicí dispečink a těžní budova, lidé si ale mohou prohlédnout a zároveň vidět v chodu parní stroj z konce devatenáctého století.

„O víkendu si přišlo důl Michal prohlédnout 81 lidí, což je vzhledem k počasí, které panovalo, překvapivě dobrá návštěvnost. Nemíváme zde tisícovou návštěvnost jako například středověké památky, o to více jsme rádi za každého návštěvníka,“ řekl v pondělí průvodce Jiří Flek.

„Někteří lidé k nám během svátků dorazili až z Hradce Králové. Byli v Ostravě na návštěvě a Důl Michal nechtěli minout,“ dodal průvodce.

Foto: Aleš Honus

Turisté si prohlížejí historickou parní turbínu.

Velkou novinkou letošního roku je rozšíření návštěvnického okruhu o třetí trasu, jejíž součástí budou obří vyrovnávací tlakové nádoby, které byly přivezeny z bývalého dolu Barbora. „Průvodci návštěvníky zavedou i k portálu štoly, kde byl důl propojen s jámou Petr,“ uvedl správce areálu Alexandr Zaspal.

Výstavy i koncerty

Zásadní novinkou je také možnost prohlédnout si zrestaurovanou parní turbínu z roku 1913 i opravenou těžní věž, která bude lidem přístupná, a budou se z ní moci rozhlédnout po Slezské Ostravě. Její rekonstrukce stála jedenáct miliónů korun.

Důl Michal i v letošní sezóně připraví také řadu kulturních akcí, a to nejenom výstav a jednorázových koncertů, ale i hudební festival. „Na dvou pódiích se vystřídá během jednoho odpoledne zhruba dvanáct regionálních hudebníků a kapel,“ dodal Zaspal.

Reklama

Související články

Ostravské muzeum vystavuje zlatý poklad Košic

Košický zlatý poklad tvořený 2919 zlatými mincemi, třemi unikátními renesančními medailemi a 214 centimetrů dlouhým zlatým řetízkem si od pátku budou moci...

Výběr článků

Načítám